Категории: Любопитно

Кучетата лаят по определени хора, а по други – не: Какви са причините?

Реклама

Кучетата винаги са бдителни, при наближаването на чужд човек. Въпреки това обаче, има някои хора, към които кучетата се държат по различен начин – по някои ръмжат и лаят, а по други – не. И за това си има причини. В статията са описани причините, поради които кучетата имат различни реакции, в зависимост от индивида срещу тях

1. Неизвестното е страшно

Най-честата причина кучето ви да реагира зле на определени хора е, че преживява нещо ново. Ако кучето не е правилно социализирано, всяко излагане на непознати може да изглежда опасно за животното, съобщава Локално. Кучето е по-вероятно да лае по хора, които притежават непознати характеристики, особено когато става въпрос за миризма и външен вид.

2. Кучетата възприемат някои черти като заплашителни

Хората се различават по размер, характеристики и начин на движение, като всички те могат да изглеждат плашещи за кучето. Сред нещата, които могат да бъдат неприятни, са: аксесоари като шапки и слънчеви очила, които пречат на погледа на лицето на кучето; Косми по лицето по същата причина; високият ръст; дълбокият глас; специфичният език на тялото, особено директен интензивен зрителен контакт или взиране; силна миризма на дим; кучето може да не хареса вашия шампоан, парфюм, дезодорант или дори храната, която сте яли. Всяка комбинация от тези неща може да накара кучето да се изнерви.

3. Лоши спомени

Кучетата могат да открият нещо, с което имат негативна връзка, и да се опитват да се защитят. Някои хора може да уплашат кучетата, защото миризмата или външния им вид им навяват лоши спомени.

4. Опитват се да защитят собственика си, дори и да не е необходимо

Кучетата могат да защитават собственика си, особено породи като мастифи и териери. По този начин те могат да реагират агресивно на всеки, който „нахлуе“ в неговото пространство или се държи по начин, който може да се възприеме като заплаха за семейството му. Всъщност кучетата могат да възприемат хората като плашещи, ако правят необичайни движения или издават звуци, като например поставяне на шапка или отваряне на чадър.

5. Те усещат истинската природа на хората

Кучетата често са добри в преценката на характера и няколко проучвания показват, че кучетата всъщност могат да разберат дали човек заслужава доверие или не. Кучетата са по-склонни да проявят недоверие и да лаят, ако сметнат човека за неискрен.

Нещо повече, кучетата наистина могат да усещат страха – заедно със стреса, вълнението и безпокойството – чрез нашите хормони, отделяни като миризма на тялото. Усещането за тези екстремни емоции може да накара вашето куче да се чувства неприятно и крайният резултат е – лай.

По публикацията работи: Пламена Сутева

Реклама
Leave a Comment

Последни новини

Честит рожден ден на Андреа Бочели

На днешната дата е роден Андреа Бочели. Той е роден на 22 септември 1958 г.…

преди 11 часа

Идве сезонът на киселото зеле. Кога да го слагаме

Есента дойде, а след нея и зимата. А това е времето и на киселото зеле.…

преди 11 часа

Земетресение удари Босна и Херцеговина

Земетресение е регистрирано днес следобед в Босна и Херцеговина и в Хърватия, съобщи Европейско-средиземноморският сеизмологичен…

преди 11 часа

Колко пияни и дрогирани изловиха по пътищата на страната

14 130 моторни превозни средства са проверени в рамките на разпоредената специализирана полицейска операция за…

преди 13 часа

След полови век арестуваха мъж, извършил две убийства

Италианската полиция арестува в Рим мъж, обвинен в извършването на две убийства в Мелбърн, Австралия,…

преди 14 часа

Почина един от най-известните български художници

“Почина Иван Вукадинов - патриархът на съвременното ни изкуство! Дистанцията, с която той се разграничи…

преди 14 часа