in

Това е единственият варненец, който ще участва в Световните летни игри на Спешъл Олимпикс

Снимка: Община Варна

Неговото име е Велико Великов. Варненецът е състезател по конна езда. Световните летни игри на Спешъл Олимпикс ще се проведат в периода между 17-25 юни в Берлин. Днес спортистът беше официално изпратен, заедно със знамето на Варна в ръце

Състезателят по конна езда Велико Великов е единственият варненец, който ще участва на Световните летни игри на Спешъл Олимпикс, които ще се проведат в периода 17-25 юни в Берлин. Той е един от атлетите с интелектуални затруднения, които България изпраща на игрите. Днес спортистът беше официално изпратен от кмета на Варна Иван Портних, който му подари знамето на Варна.

„Участвам за трети път в този форум и съм все по-амбициран да покажа не 100, а 1000 % от себе си. Благодаря на Община Варна и на всички хора, които ме подкрепят, на Слънчевата къща, на моето семейство и на моя треньор, който ме подготви за много кратко време“, каза Велико Великов.

Той е носител на два златни медала по конна езда от Световните летни игри в Лос Анджелис през 2015 и сребърен медал от Световните летни игри в Абу Даби през 2019. Негов личен треньор е Веселин Петров. Велико тренира много активно в „Център за рехабилитация посредством хипотерапия, терапевтична езда ”. Състезател е на спортен клуб по конен спорт „Варна“.

Световните летни игри на Спешъл Олимпикс в Берлин ще бъдат най-голямото приобщаващо спортно събитие, в което ще участват повече от 7000 атлети с интелектуални затруднения и техни партньори без увреждания в 26 спорта и в 2 демонстративни спорта.

Публикувано от Пламена Сутева

Завърших Икономически университет - Варна със специалност “Реклама и медийни комуникации” и специалност “Маркетинг”. Медийните комуникации и писането са моята страст. С работата си желая да съм полезна на обществото.