in

За побоя над сънародника ни в РСМ: Четирима са го държали, а петият го е налагал

Колаж: "Нова Варна"

Както вчера ви съобщихме, жесток побой е нанесен над наш сънародник в Северна Македония. Той е гражданин на РСМ, но е с българско самосъзнание и български произход – това е съпредседателят на сдружението на българите в Република Северна Македония „Шемето” Бекир Кадриески. Побоят се е случил от непознат в центъра на град Струга.

Според Живко Чакръкчиев, който също е съпредседател на българското дружество „Шемето“ в Струга, Кадриевски е със сериозни вътрешни наранявания след побоя.

Зверски пребиха съпредседател на сдружение на българите в РСМ: Наричали го „мръсен българин”

„Нападението е извършено от 5 човека, четирима са го държали, а петият го е налагал. След това са го ритали долу на земята. За тях разбрах, че обикновено изпълняват такива поръчки срещу заплащане“, заяви в ефира на Нова телевизия Живко Чакръкчиев.

По думите му Бекир е дал показания, като извършителите са докладвани на полицията. Чакръкчиев уточни, че Кадриевски няма български паспорт. През 1996 г. той е бил заловен и пребит от тамошните власти и служби заради това, че има българско самосъзнание, разказва още Живко Чакръкчиев. По думите му преди нападението той не е имал никакъв досег с нападателите.

„Докато е бил налаган и пребиван са се чули думи, които са обидни на етническа основа, заради това, че той е българин по самосъзнание, а и по произход. Думи като „мръсен българин”, коментира пред Нова телевизия Виктор Стоянов от „Фондация „Македония“. Като има свидетели, които са чули тези изрази, докато той е бил налаган.

„Това системно преследване на българите в РСМ създава много лоши чувства у българите тук”, категоричен е Стоянов.

По публикацията работи: Пламена Сутева

Публикувано от Редакция "Нова Варна"

Изпращайте ни вашите сигнали и снимки от Варна и региона по всяко време на чрез платформата signali.novavarna.net , на имейл press.novavarna@gmail.com или на нашата фейсбук страница https://www.facebook.com/media.novavarna
За реклама - https://novavarna.net/реклама/