Категории: Любопитно

Как да познаем, че страдаме от хроничен стрес?

Реклама

Краткотрайният стрес не се счита за голям проблем, тъй като след такъв биохимичните процеси се нормализират. Постоянният стрес обаче е нещо много по-сериозно. Той се отразява негативно на метаболизма и на други процеси в тялото. За да изпитвате постоянна тревожност, не е необходимо постоянно в живота ви да има неприятни случки. До това може да се стигне дори само ако превъртате неприятни мисли в главата си. Тогава се отделят хормони на стреса. Понякога хората дори не осъзнават, че се намират в състояние на хроничен стрес. В статията са описани няколко признака, които могат да ни помогнат да установим това

1. Лоша стойка, изпъкнал корем

Експертите въведоха понятието – т. нар. „кортизолов корем“. Може ли стресът да създаде „спасителен пояс“ от мастни клетки около корема? Тук механизмът е много по-сложен: работата е там, че при стрес дишането се променя. Става по-често и повърхностно. Тъй като цялата механика на дишането става различна, в крайна сметка може да се образува слабост на предната коремна стена, тъй като интраабдоминалното налягане не се разпределя равномерно. Резултатът е изпъкнал корем, съобщава сайтът Актуално.

2. Хронични заболявания на стомашно-чревния тракт

Мнозина вероятно си спомнят как преди важни събития стомахът започна да се извива от вълнение. Основният „виновник“ за събитието е кортизолът. Той спира чревната подвижност, може да доведе до нарушения на изпражненията. Има такова нещо като „ядене под стрес“. Кортизолът повишава апетита, желанието за сладко, за да може тялото да получи повече енергия. Сам по себе си този хормон също повишава глюкозата, към която се освобождава инсулин. Ето защо стресът може да играе роля в развитието на диабета. Освен това при стрес тялото възстановява метаболизма за запаси и става все по-трудно да се сбогуваме с излишните килограми. С други думи, тялото започва да складира мазнини.

3. Лоша памет, нарушена концентрация

Ако хормоните на стреса редовно присъстват в тялото, те могат да увредят невроните, клетките, които са отговорни за предаването на импулси.При стрес броят на невроните във фронталния дял намалява, а в амигдалата се увеличава. Хората трудно се концентрират, вземат решения, научават нови неща и стават по-емоционални.

4. Мускулни спазми, главоболие

Кортизолът активира мускулите, привеждайки ги в състояние на напрежение. Това е автоматичната реакция на тялото към болка или нараняване. Когато опасността изчезне, опорно-двигателният апарат се отпуска.

5. Раздразнителност, апатия, депресия

Дългосрочните ефекти на кортизола върху централната нервна система, постоянният стрес водят до факта, че човек няма достатъчно вътрешни ресурси, за да остане в това състояние. Той „замръзва“, изпада в апатия. Когато мозъкът е увреден, възникват депресия, раздразнителност , неспособност за адекватно възприемане на реалността.

Как да си помогнете?

Няма магическо хапче, което бързо да реши проблема. Трябва да се научите как да управлявате стреса. Основната задача по този въпрос е да се ангажира префронталната кора с помощта на обучение. Това е частта от мозъка, която отговаря за планирането, вземането на решения, изразяването на личността, краткосрочната памет.

Хроничният стрес е източник на много заболявания и нарушения в организма. Хормоните играят важна роля в това. Но можете да повлияете на биохимичните процеси, като повишите информираността си и научите как да се справяте с преживяванията с помощта на техники за управление на стреса.

Внимание: Статията има само информативна цел и не е препоръка или заместител на консултацията със специалист.

По публикацията работи: Пламена Сутева

Реклама
Leave a Comment

Последни новини

Археолози откриха втора статуя в Хераклея Синтика

Откритието е направено преди малко повече от час (около 11 ч.) днес (20 септември). Българските…

преди 15 минути

Апелативен съд – Варна реши: Обвинен в наркоразпространение ще бъде под домашен арест заради влошено здраве

Заради влошено здраве обвинен в наркоразпространение ще бъде под домашен арест, съобщават от Апелативен съд…

преди 24 минути

Председателят на ОбС-Варна към кмета: Четете ги малко тия документи

Огромен скандал се разрази на пресконференция на кмета на Варна Благомир Коцев днес. Въпреки че…

преди 31 минути

Хората във Варна ще имат възможност да се разходят с водещ кардиолог и да разговарят за профилактика

Предстои да отбележим Световния ден на сърцето - 29 септември. В страната ще има много…

преди 39 минути

БАБХ затвори 31 обекта в областите Бургас, Варна и Добрич: Унищожават 17 180 кг храни

Затворени са 31 обекта по Черноморието след засилените проверки на Българската агенция по безопасност на…

преди 47 минути

Секретна операция у нас: Открито е голямо количество радиоактивен метал

Стана ясно, че специални екипи на ГДБОП са арестували няколко души, които са заподозрени в…

преди 58 минути