Категории: България

Заклейменият от Евгени Минчев София Прайд 2023 ще се проведе днес

Реклама

Днес ще се проведе мирното шествие София Прайд 2023. То има за цел да популяризира правата на хората с различна сексуална ориентация и предизвиква противоречиви чувства в българската общественост. Интересното е, че освен от различни националистически организации, събитието беше заклеймено и от лорд Евгени Минчев.

София Прайд 2023 отваря врати в 14:00 часа днес, а програмата му включа концерт пред паметника в Княжеската градина с участието на популярни музикални артисти и протестно шествие по улиците на София. Концертът ще открие поп-фолк дивата Роксана, а програмата ще продължи с музикални изпълнения на Михаела Филева, Есил Дюран, DARA, Мила Роберт, Дара Екимова, ALMA, Прея, Глория Петкова, Ния Петрова и IVA. В концерта ще се включи италиската поп звезда Освалдо Супино, а организаторите ще дадат възможност на 9 млади артисти да се качат за първи път на сцената на София Прайд.

Темата на шеснадесетото издание на София Прайд тази година е многообразието от семейства и важната роля, която семейството има за ЛГБТИ българите. За първи път 11 български семейства застанаха с лицата си като част от кампанията “Нашето семейство ви кани на София Прайд”.

През 2022 година София Прайд дари 5000 лева за Киев Прайд. Тази година всички приходи от баровете по време на събитието ще бъдат дарени за реконструкцията и поддържането на Rainbow Hub – общностният център на ЛГБТИ+ общността в България. През 2021 година, по време на събитие на транс общността, кандидат за президент и негови последователи нападнаха Rainbow Hub. Този опустошителен акт остави общността без сигурно пространство в продължение на почти две години. С подкрепата на Организация на евреите в България „Шалом“ – общностният център вече ще се помещава в ново пространство.

Юбилейното 15-то издание на София Прайд през 2022 година събра над 12 000 души. Подкрепа към шествието изразиха десетки български компании и организации, както и посланиците и представителите от посолствата на 28 дипломатически мисии.

София Прайд се организира от фондация GLAS, съвместно с фондациите Bilitis, ЛГБТИ Действие и Български хелзинкски комитет. Събитието е подкрепено Български фонд за жените, Посолство на САЩ в България, Посолство на Австралия, Absolut, Accenture, Delinian, Draft Kings, EY, Fashion Days, HP Enterpise, Ingram Micro, Mastercard, Progress, Paysafe, Sutherland, Walltopia и WorkNomads LAB Hotel.

Реклама
Leave a Comment

Последни новини

ЦИК излезе с категорична позиция във връзка с твърдения за хартията за машинно гласуване

Според ЦИК подобни "неверни твърдения" целят да всеят недоверие в машинното гласуване.  От ЦИК са…

преди 7 часа

МОН с новина за деветокласниците: Обявиха важни дати

Министърът на образованието и науката проф. Галин Цоков обяви пред социалните партньори от Отрасловия съвет…

преди 8 часа

Служебният министър на иновациите и растежа във Варна: Спекулация е, че хартията на БНБ не отговаря на стандарта на вносителя на машините

Днес служебният министър на иновациите и растежа Росен Карадимов, който е координатор за материално-техническо обезпечаване…

преди 9 часа

Война за паркоместа в столицата: Мъж е пребит от свой съсед

Свадата, прераснала във физическа саморазправа, се е разиграла в софийския квартал „Овча Купел”. Потърпевшият е…

преди 9 часа

Заради вятърните електроцентрали: Кметът на Добричка община поиска среща с Главчев за свикване на местен референдум

Според кмета на Добричка община Соня Георгиева се прави опит да се ограничи правото на…

преди 9 часа

До края на годината настъпва голяма промяна по пътищата в България

Стана ясно, че до края на годината камерите на тол системата ще бъдат сертифицирани да…

преди 9 часа