in

Днес имен ден празнуват три красиви мъжки имена

Кадър: Youtube

Днес е 21 юни. На този ден православната църква почита паметта на мчк Юлиан Тарсийски. Твърди се, че неговата майка е била ревностна християнка и възпитала своя единствен син да обича Господ и Неговия закон. На днешния ден имен ден празнуват мъжете, носещи имената Юли, Юлиан, Юлиян.

Празникът е различен от този на 16 юли, когато почитаме паметта на Св. мчца Юлия девица. Освен дамите с имената Юлия, Юлка, Юлина, Юлиана, също празнуват и мъжете Юлиан, Юлиян.

Император Диоклетиан влиза в световната история като безпощаден гонител на християните. По негова заповед са били избити безброй вярващи, които отказвали да се поклонят на идолите. Едни от най-известните имена на мъченици са именно от епохата на Диоклетиан. Сред тях е и самият Св. мчк Юлиан. В продължение на една година младият мъж бил подлаган на всевъзможни изтезания и извращения, докато накрая бил екзекутиран.

Всяко едно от мъченията Юлиан приел с вяра и достойнство. Тялото на мъченика Юлиан било изхвърлено в морето.

След като научила за случилата се трагедия, почернената му майка също се съгласила да приеме мъченическа смърт.

След като тялото на Св. мчк Юлиан било изхвърлено на брега, благочестива и вярваща вдовица го прибрала и го занесла в Александрия. Там погребала плътта на мъченика с християнски почести.

Публикувано от Пламена Сутева

Завърших Икономически университет - Варна със специалност “Реклама и медийни комуникации” и специалност “Маркетинг”. Медийните комуникации и писането са моята страст. С работата си желая да съм полезна на обществото.