Категории: Свят

Столтенберг: Основната дилема пред НАТО е трудният избор „да имаш „зелена“ или силна армия“

Реклама

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг заяви пред какви сериозни дилеми е поставен алиансът. Той посочи факта, че въоръжените сили по цял свят са най-големите потребители на въглеводороди. Те от своя страна допринасяли за емисиите на парникови газове.

Пред НАТО стоят редица дилеми по пътя на борбата с климатичните промени, в момент, когато алиансът се опитва да гарантира ефективността на своите въоръжени сили на фона на най-голямата сухоземна война в Европа от десетилетия, която разкъсва Украйна. Това каза генералният секретар на алианса Йенс Столтенберг в интервю за Асошиейтед прес в сряда.

Въоръжените сили по света са най-големите потребители на въглеводороди – горива и смазочни масла, които допринасят за емисиите на парникови газове. В последно време тяхното търсене е голямо с оглед на факта, че глобалното затопляне е съпроводено от конфликти и кризи заради недостига на суровини и храни, съобщава БТА.

Основната дилема, която стои пред НАТО по думите на Йенс Столтенберг, е трудният избор „да имаш „зелена“ или силна армия“.

Той каза, че алиансът трябва да „съвмести необходимостта от ефективна, силна армия с потребността от щадяща климата армия“.

В своята нова Стратегическа концепция – обявена миналата година, по същество ключова декларация за мисията на НАТО – най-голямата организация в света в сферата на сигурността показа, че за първи път припознава климатичните промени като „основното предизвикателство на нашето време, с всеобхватно влияние върху безопасността на страните членки на НАТО“.

„Нуждаем се от мир и стабилност, така че страните да могат да си сътрудничат и с едни съдържателни глобални усилия да намалят вредните емисии – отбеляза Столтенберг. – Ако съюзниците на Украйна са принудени да избират между „зелени“ и ефективни въоръжени сили, то всеки ще предпочете да има силна и ефективна армия, защото всичко опира до сигурността. Предизвикателството е да се съчетаят двете цели в дългосрочен план“, посочи още Столтенберг.

По публикацията работи: Пламена Сутева

Реклама
Leave a Comment

Последни новини

Честит рожден ден на Андреа Бочели

На днешната дата е роден Андреа Бочели. Той е роден на 22 септември 1958 г.…

преди 13 часа

Идве сезонът на киселото зеле. Кога да го слагаме

Есента дойде, а след нея и зимата. А това е времето и на киселото зеле.…

преди 13 часа

Земетресение удари Босна и Херцеговина

Земетресение е регистрирано днес следобед в Босна и Херцеговина и в Хърватия, съобщи Европейско-средиземноморският сеизмологичен…

преди 13 часа

Колко пияни и дрогирани изловиха по пътищата на страната

14 130 моторни превозни средства са проверени в рамките на разпоредената специализирана полицейска операция за…

преди 15 часа

След полови век арестуваха мъж, извършил две убийства

Италианската полиция арестува в Рим мъж, обвинен в извършването на две убийства в Мелбърн, Австралия,…

преди 16 часа

Почина един от най-известните български художници

“Почина Иван Вукадинов - патриархът на съвременното ни изкуство! Дистанцията, с която той се разграничи…

преди 16 часа