in

Цените на плодовете и зеленчуците у нас рязко скачат

Снимка: "Нова Варна"

Обилните валежи в страната нанесоха щети на земеделската реколта. Стана ясно, че най-потърпевши са зеленчукопроизводителите и фермерите, които отглеждат плодове на открито. А това са едни от най-търсените неща на пазара в България.

На места посевите са унищожени на 80%. Най-засегнати са фермерите в Северна България и от части – в Южна. Според агроспециалистите от Държавния институт по зеленчукови култури прекомерните валежи са предпоставка за появата на болести по насажденията, главно – на мана, която погубва плода,  предава Нова телевизия.

Засега пазарът у нас не усеща спада на реколтата, тъй като вносът ще компенсира по-малкото количество родна продукция. Това отчитат търговците на най-голямата борса за плодове и зеленчуци у нас – тази край Първенец. Изпълнителният ѝ директор Илия Гатев казва, че поевтиняват кайсиите, прасковите, нектарините и краставиците. В същото време се покачва цената на ягодите и черешите. Причината – свършва продукцията на родните производители и последните партиди стават по-скъпи.

Публикувано от Редакция "Нова Варна"

Изпращайте ни вашите сигнали и снимки от Варна и региона по всяко време на чрез платформата signali.novavarna.net , на имейл press.novavarna@gmail.com или на нашата фейсбук страница https://www.facebook.com/media.novavarna
За реклама - https://novavarna.net/реклама/