Категории: Любопитно

Какво причинява ниското кръвно налягане и какво можем да направим, за да си помогнем при такова състояние?

Реклама

В момента се намираме в разгара на лятото. През този сезон често се случва на някои хора да имат проблем с ниско кръвно налягане, което се получава вследствие от прекалена горещина и дехидратация. При ниското кръвно налягане рискът не е толкова голям, колкото при високото кръвно налягане, но все пак е добре да вземем мерки. Експерт посочи какво можем да направим, в случай, че усетим признаци на ниско кръвно налягане:

Ето обясненията на д-р Франсишку Майа да Силва. Човек трябва да легне или седне, за да предотврати падане при припадък. Опитайте се да поставите главата си на по-ниско ниво, за да увеличите кръвообръщението. Пийте много течности. Освен вода, подходящи са безалкохолни напитки – негазирани и газирани; особено са добри в случая изотоничните напитки, тъй като съдържат натрий и електролити, които възстановяват хидратацията. Щом кръвното ви е ниско, увеличете приема на сол. Избягвайте прекомерната топлина. Много горещите бани също понижават кръвното налягане. Не променяйте внезапно позата си. Гимнастика – физическите упражнения помагат да се поддържа кръвното под контрол. Симптомите може да са еднакви при високо и ниско кръвно, съобщава сайтът Актуално.

Макар усещанията да са различни, човек с ниско кръвно може да изпита чувството, че напротив – е с високо. Затова проверете кръвното си, преди да предприемете действия.

Главоболие и световъртеж, например, обикновено са чести и в двата случая. От друга страна, студеното изпотяване се наблюдава само при ниско кръвно, докато изтръпването в някоя част на тялото е пряко свързано с високото.

Замаяност, замъглено зрение, главоболие, студено изпотяване, сънливост, слабост и дори припадъци са някои от симптомите на хипотония, наричана популярно „ниско кръвно“.

За разлика от хипертонията, която може да провокира сериозни последици като сърдечен удар, хората с кръвно под 120/80 рядко имат сериозно свързано заболяване. По принцип, ниското кръвно се обуславя от фактори в околната среда, например прекомерна топлина или липса на хидратация. Високата температура разширява кръвоносните съдове, а това кара кръвното да спада.

Именно хидратацията, между другото, е главното, което трябва да се предприеме в случаи на ниско кръвно, за да се поддържат нормални нива на налягането. Това, което облекчава случаите на внезапно спадане на налягането, е да се пие много вода, както и други течности.

Биотипът на човека също е свързан с кръвното налягане. Слабите и ниски хора обикновено са с по-ниско кръвно. Пациенти с кръвно налягане 90/50 живеят без никакви симптоми или патология.

Състояния като белодробна емболия, септичен шок и сърдечна недостатъчност могат да се съпроводят с ниско кръвно налягане. Сърдечната недостатъчност, например, винаги води до задух и силна умора. В тези случаи ниското кръвно налягане в тези случаи е следствие от остро заболяване, а не симптом. При някои хора може да се наблюдава ортостатична хипотония (налягането спада бързо при внезапни промени в позата), която води до припадъци. В такива случаи съветът е никога да не се изправяте бързо.

Внимание: Статията е с информативен характер и заменя консултацията със специалист!

По публикацията работи: Пламена Сутева

Реклама
Leave a Comment

Последни новини

Честит рожден ден на Андреа Бочели

На днешната дата е роден Андреа Бочели. Той е роден на 22 септември 1958 г.…

преди 8 часа

Идве сезонът на киселото зеле. Кога да го слагаме

Есента дойде, а след нея и зимата. А това е времето и на киселото зеле.…

преди 8 часа

Земетресение удари Босна и Херцеговина

Земетресение е регистрирано днес следобед в Босна и Херцеговина и в Хърватия, съобщи Европейско-средиземноморският сеизмологичен…

преди 8 часа

Колко пияни и дрогирани изловиха по пътищата на страната

14 130 моторни превозни средства са проверени в рамките на разпоредената специализирана полицейска операция за…

преди 10 часа

След полови век арестуваха мъж, извършил две убийства

Италианската полиция арестува в Рим мъж, обвинен в извършването на две убийства в Мелбърн, Австралия,…

преди 10 часа

Почина един от най-известните български художници

“Почина Иван Вукадинов - патриархът на съвременното ни изкуство! Дистанцията, с която той се разграничи…

преди 11 часа