in

Радев „поряза“ Денков заради визитата на Зеленски: Редно беше поне да бъде съгласувано с мен (ВИДЕО)

Кадър: Facebook/Новините на NOVA

Държавният глава на България Румен Радев направи своя първи официален коментар след провелата се визита на украинския му колега Володимир Зеленски в страната ни. Той заяви, че винаги е откликвал на такива срещи, но посочи, че имайки предвид протокола, би било редно първо премиерът поне да съгласува решението за поканата с него. Радев посочи и това, че по време на срещата е отстоявал българския интерес

Никога не съм отказвал да приема президент по негово настояване. Винаги съм откликвал. Но когато министър-председател реши да покани президент, институционалният диалог изисква поне това да бъде съгласувано с мен преди тази покана, а не да бъда уведомяван за вече предприети стъпки. Така държавният глава Румен Радев коментира посещението на украинския президент Володимир Зеленски.

„В тази ситуация, разбира се, най-лесното беше да не провеждам такава среща, но това не е добър сигнал за България, особено към 300 000 българи в Украйна”, добави той.

„Така че аз се надявам Министерският съвет да спазва елементарните правила на протокола. И за в бъдеще такива мероприятия да бъдат съгласувани”, посочи още Радев.

Президентът подчерта, че винаги е защитавал българския интерес, а не на други държави. „Въпросът е чии интереси защитават политици от парламента и правителство. Очевидно – в много случаи, не българските. Или изобщо – кой задава тяхната политика”, заяви президентът, отговаряйки на въпрос относно някои негативни коментари, направени по негов адрес, след срещата му със Зеленски.

По думите му големият проблем на нашите управляващи е, че „нямат свое мнение и своя позиция”. „Те безпрекословно следват позицията на големите държави членки. И то е добре, защото поне големите държави членки проявяват някакъв разум”, смята държавният глава.

Радев попита как изведнъж, за един ден, Народното събрание е решило да развърже ръцете на Министерския съвет „да изпразнят складовете с военновременни запаси на Българската армия”. „Колкото и да ви убеждават, че те ще бъдат запълнени много бързо – това не е вярно. Тези процеси отнемат години”, поясни той.

Публикувано от Пламена Сутева

Завърших Икономически университет - Варна със специалност “Реклама и медийни комуникации” и специалност “Маркетинг”. Медийните комуникации и писането са моята страст. С работата си желая да съм полезна на обществото.