in

Няма да повярвате от какво бликат американските плажове: Има опасности от зарази

Кадър: Youtube/Florida 4K

Нов доклад за чистотата на плажовете в Америка променя представите на мнозина. Оказва се, че голяма част от водите край плажовете е особено замърсена с фекалии, което води до голям риск от заразяване с най-различни болести там

Според нов доклад, описан от експертите като „тревожен“, повече от половината американски плажове съдържат потенциално опасни нива на фекалии, съобщава Daily Mail.

Тестовете, проведени на повече от 3 000 плажа по крайбрежието на страната, показват, че 55% от тях са имали опасно високи нива на фекалии във водите си поне през един ден от миналата година. На всеки девети плаж миналата година е имало постоянно опасни нива.

Експертите твърдят, че около един на всеки 30 души, които плуват в замърсена вода, рискува да се разболее – или чрез поглъщане на водата, което може да доведе до стомашни проблеми, диария, коремни спазми и повръщане, или чрез инфекции.

Южните щати по крайбрежието на Мексиканския залив – включително Флорида, Тексас и Луизиана – са най-засегнати, като на 84% от техните плажове през 2022 г. е имало поне един ден, в който водата е била замърсена с фекалии.

По данни на Асоциацията на спасителите в САЩ американците правят 400 милиона посещения на плажа всяка година.

Но от години съществуват опасения относно качеството на водата.

Базираната в Колорадо група Environment America събра данните като част от годишния си доклад „Безопасно за плуване?“.

Според изчисленията на групата през 2020 г. 53% от плажовете са имали потенциално опасни нива на фекалии във водата поне веднъж, докато през 2019 г. този процент е бил 56%.

Превод и редакция: Пламена Сутева

Публикувано от Редакция "Нова Варна"

Изпращайте ни вашите сигнали и снимки от Варна и региона по всяко време на чрез платформата signali.novavarna.net , на имейл press.novavarna@gmail.com или на нашата фейсбук страница https://www.facebook.com/media.novavarna
За реклама - https://novavarna.net/реклама/