Категории: България

Как България се противопоставя на антисемитизма?

Реклама

Прокурори и следователи са във активна борба срещу антисемитизма и участват във семинар за противодействието на антисемитизма.

кадър: Прокуратура на Република България

Заместник главният прокурор Мария Павлова и заместник ръководителят на дипломатическата мисия на Държавата Израел в България. Лектори са представители на академичната общност и юристи от Държавата Израел, които коментират въпроси, свързани с глобалния антисемитизъм, радикализацията на крайнодесните формации и представят практически методи за борба с проявите на агресия и сегрегация и престъпленията, породени от тях.

Заместник главният прокурор Мария Павлова сподели, че неприримосттасъм омразата и насилието е сред най-важните каузи на съвремието. От това как ние се справяме с тази задача, зависи дали ще запазим общочовешките ценности за равенство, справедливост и хуманизъм.

Тя подчерта, че в историята си България е показала категорична нетърпимост към всякакви прояви на антисемитизъм и призова: „Да следваме уроците по толерантност на поколения българи и да не подминаваме дори спорадичните, но все пак тревожни сигнали на дискриминация и език на омразата“.

Мария Павлова подчерта, че провеждането на семинара съвпада с ежегодната възпоменателна церемония, организирана от Община Бургас и посолството на Държавата Израел у нас, в памет на жертвите от атентата на летище Сарафово от 18 юли 2012 г.

Заместник ръководителят на дипломатическата мисия на Държавата Израел в България Наами Леви, заяви, че борбата с езика на омразата е глобално предизвикателство, тъй като този феномен обикновено предшества агресията и физическото насилие. „Развитието на новите технологии дава много възможности, но същевременно се превръща и в проводник на език на омраза и агресия. Длъжни сме заедно да опазим децата си от тези явления, за да израснат като достойни и равноправни участници в нашите общества. Безразличието към проблема е опасно“, посочи Наами Леви.

Ангел Банджов, директор на дирекция „Права на човека“ в Министерството на външните работи, подчерта, че България системно се противопоставя на всички прояви на антисемитизъм в рамките на международните организации, в които участва, а в момента се изготвя и План за борба с антисемитизма, включително и като част от ангажиментите на страната ни като член на Европейския съюз. „Няма измислена ваксина, която да имунизира обществата срещу дискриминация и език на омразата. Историята също не е черно-бяла, но ние сме длъжни да я помним“, заяви Ангел Банджов.

Реклама
Leave a Comment

Последни новини

Ще осветят в зелено щаба на ВМС във Варна

Щабът на ВМС ще бъде осветен в зелено в подкрепа на хората, страдащи от митохондриални…

преди 5 часа

Временно затварят за посетители басейн във Варна

От днес (20 септември) до 24 септември (вторник) басейн "Алекси Алексиев" ще бъде затворен за…

преди 5 часа

Смерч вилня в Югоизточна България

Смерч вилня в Югоизточна България. Явлението беше наблюдавано днес до село Резово, община Царево, област…

преди 6 часа

И утре продължават довършителните работи по настилката на ул. „Прилеп“ във Варна

Ремонтните дейности в местност "Пчелина" продължават и утре, научи медия "Нова Варна". Припомняме, че за…

преди 6 часа

От МВР обявиха колко средства са постъпили от наложени наказания по Закона за движение по пътищата от 13 до 19 септември

От пресцентъра на МВР предоставиха за медия "Нова Варна" обобщени резултати от специализираната полицейска операция…

преди 6 часа

Гигантско бебе пингвин изуми всички с размерите си: Тежи колкото майка си и баща си взети заедно

Кралското пингвинче Песто е необичайно голямо. Неговите размери го превърнаха в истински хит в социалните…

преди 6 часа