Категории: Свят

Предпазва ли законът работниците от екстремни температури?

Реклама

Южна Европа се готви за нови рекордни температури тази седмица, тъй като горещата вълна „Цербер“ – наречена така по името на митологичния звяр, който пази портите на ада – продължава да обхваща страни като Испания, Италия, Гърция и България.

Тъй като се очаква термометърът да достигне 45 градуса по Целзий в Испания тази седмица, а най-малко 10 града в Италия са поставени под повишена тревога, отново се повдига въпросът кога е „твърде горещо за работа“.

Миналото лято, когато Обединеното кралство се сблъска с първото в историята си предупреждение за екстремни горещини, британският работнически синдикат GMB призова възможно най-скоро да бъде приет закон за „твърде горещо за работа“, за да се защитят работниците от принуждаване да работят при изгарящи, опасно нездравословни температури.

Призивът им повдига въпроса: кога е твърде горещо за работа и защо нямаме повече правила за това?

Въпреки миналогодишния призив на GMB за действие, в Обединеното кралство все още няма регламент, който да определя колко горещо трябва да бъде на работното място, за да може работникът основателно да поиска да бъде изпратен вкъщи (и да се потопи в ледена баня), въпреки че има препоръчителен минимум.

В насоките за здраве и безопасност се изисква работното място да бъде „комфортно“, но се дефинира само прекомерният студ, като се посочва, че температурата не трябва да пада под 16 градуса по Целзий в офис среда или 13 градуса, ако работата е физически натоварваща.

Не се споменава горна граница, която вероятно не се е смятала за необходима преди няколко десетилетия, но която сега е актуален проблем, съобщават от Euronews.

Изненадващо е, че страните, които са свикнали много повече с високите температури, не са много по-добре подготвени, въпреки риска, който екстремните горещини представляват за нашето благосъстояние.

На ниво Европейски съюз няма общо правило, което да определя максималната допустима температура на работното място.

Доколко работниците са защитени от горещините?
За съжаление на работниците, този вид правна защита срещу горещините на работното място изглежда не се е повишила толкова бързо, колкото температурите на тази затопляща се планета.

Разбира се, някои държави националните насоки изискват от работодателите да полагат грижи за персонала си, а някои дори позволяват на работниците да прекъснат дейността си в случай на опасно високи температури. Въпреки това не е ясно колко често работниците могат успешно да се противопоставят на работата в изключително горещи условия.

Работническите профсъюзи обаче се опитват да накарат правителствата да признаят максимална температура на работното място – както се случва в Обединеното кралство и Италия – и можем да очакваме, че темата ще става все по-оспорвана, тъй като планетата се затопля и горещите вълни зачестяват.

По публикацията работи: Александра Крумова

Реклама
Leave a Comment

Последни новини

Ще осветят в зелено щаба на ВМС във Варна

Щабът на ВМС ще бъде осветен в зелено в подкрепа на хората, страдащи от митохондриални…

преди 11 часа

Временно затварят за посетители басейн във Варна

От днес (20 септември) до 24 септември (вторник) басейн "Алекси Алексиев" ще бъде затворен за…

преди 11 часа

Смерч вилня в Югоизточна България

Смерч вилня в Югоизточна България. Явлението беше наблюдавано днес до село Резово, община Царево, област…

преди 11 часа

И утре продължават довършителните работи по настилката на ул. „Прилеп“ във Варна

Ремонтните дейности в местност "Пчелина" продължават и утре, научи медия "Нова Варна". Припомняме, че за…

преди 11 часа

От МВР обявиха колко средства са постъпили от наложени наказания по Закона за движение по пътищата от 13 до 19 септември

От пресцентъра на МВР предоставиха за медия "Нова Варна" обобщени резултати от специализираната полицейска операция…

преди 11 часа

Гигантско бебе пингвин изуми всички с размерите си: Тежи колкото майка си и баща си взети заедно

Кралското пингвинче Песто е необичайно голямо. Неговите размери го превърнаха в истински хит в социалните…

преди 11 часа