Категории: Свят

В Сингапур екзекутират жена за първи път от 2 десетилетия насам

Реклама

В петък Сингапур обеси жена, осъдена за опит за трафик на унция хероин – първата екзекуция на затворничка от близо две десетилетия насам, която правозащитните организации определиха като „мрачен крайъгълен камък“ за града държава и неговите известни строги закони за борба с наркотиците.

Саридеви Джамани, 45-годишна сингапурка, беше осъдена на смърт в петък в затвора Чанги, съобщи Централното бюро за наркотици (CNB) в изявление, публикувано часове след обесването.

Тя беше осъдена на задължителното смъртно наказание през 2018 г., след като беше осъдена за притежание на 31 грама хероин.

„Беше ѝ осигурена пълна справедлива процедура съгласно закона и беше представлявана от адвокат по време на целия процес“. Законите на Сингапур позволяват смъртно наказание за трафик на всичко над 15 грама хероин.

Саридеви е първата жена, която е обесена в Сингапур след 36-годишната фризьорка Йен Мей Уен през 2004 г., също осъдена за трафик на наркотици.

Сингапур поддържа едни от най-строгите закони за наркотиците в света и правителството на страната продължава да е категорично, че смъртното наказание възпира трафикантите на наркотици и поддържа обществената сигурност.
Съгласно закона всеки, който бъде хванат да търгува, внася или изнася определени количества незаконни наркотици като метамфетамин, хероин, кокаин или продукти от канабис, получава задължителна смъртна присъда.

Откакто миналата година Сингапур възобнови екзекуциите на осъдени за наркотици, вече са обесени 15 души, включително чужденци и мъж с интелектуални затруднения, което според активистите е ускорен темп след края на двегодишното прекъсване поради пандемията.

„Смъртното наказание се използва само за най-тежките престъпления, като например трафик на значителни количества наркотици, които причиняват много сериозни вреди не само на отделните наркомани, но и на техните семейства и на обществото като цяло“, заявиха от CNB.

Обесването на Саридеви предизвика ново възмущение от страна на правозащитните групи.

„Правителството на Сингапур нарушава човешката вяра в изкуплението и способността за рехабилитация, като вместо това настоява да предприеме драстични и необратими действия“, заяви Селия Оуелет, основател на групата с нестопанска цел „Отговорна бизнес инициатива за справедливост“.

„Сингапур рискува не само международната си репутация, но и финансовото си бъдеще. Време е да отмени веднъж завинаги смъртното наказание.“

Адилур Рахман Хан, генерален секретар на базираната във Франция неправителствена организация Международна федерация за правата на човека, нарече екзекуцията на Саридеуи „мрачен етап“ и поднови призивите си към сингапурското правителство да спре екзекуциите.

Експертът по смъртни наказания на Амнести интернешънъл Киара Санджорджо заяви, че последната екзекуция „противоречи на международните гаранции за прилагане на смъртното наказание“.

„Няма доказателства, че смъртното наказание има уникален възпиращ ефект или че оказва някакво въздействие върху употребата и наличието на наркотици. Докато държавите по света премахват смъртното наказание и приемат реформа в политиката за наркотиците, властите в Сингапур не правят нито едното, нито другото“, се казва в нейно изявление.

Според данни, споделени от Министерството на вътрешните работи със CNN през 2022 г., около 50 души са осъдени на смърт, като по-голямата част от тях са мъже. Броят на жените затворници, осъдени на смърт, не е известен.
Адвокатът по наказателни дела Джошуа Тонг заяви, че осъдените за трафик на наркотици обикновено са мъже, но е виждал и „своя дял“ жени, извършили престъпления с наркотици.

По въпроса за престъпленията, свързани с наркотици, Тонг заяви, че като цяло „няма разлика между мъжете и жените при наказателните санкции“.

„Единственото разграничение, което се прави, е дали да се налага наказание с пръчка“, добави той, като отбеляза, че сингапурският закон позволява да се налага наказание с пръчка само на мъже.

Смъртта на Саридеви е втората екзекуция, извършена в Сингапур тази седмица.

В сряда 57-годишният Мохд Азиз бин Хюсеин беше осъден на смърт за трафик на около 50 грама хероин.

Екзекуцията на друг сингапурец, шофьор на куриерска фирма, е насрочена за следващата сряда, съобщи активистката Кирстен Хан от местната група за борба със смъртното наказание.

Все повече затворници са изпратени на бесилото, но пълният списък на осъдените на смърт не се оповестява публично, твърдят правозащитни групи, което прави прилагането на закона за трафика на наркотици в Сингапур изключително непрозрачно.

През май един сингапурец на име Тангараджу Супиах беше екзекутиран, след като беше осъден за опит за трафик на около 2,2 килограма канабис – екзекуция, която предизвика особено силна международна критика, отчасти защото все повече юрисдикции по света легализират или декриминализират този наркотик.

Миналата година обесването на 34-годишния малайзиец Нагаентран К. Дхармалингам предизвика международно недоволство, след като психолози прецениха, че той е с интелектуални увреждания.

Случаят отново постави под наблюдение сингапурските закони за нулева толерантност към наркотиците, като защитниците на правата твърдят, че задължителното смъртно наказание за трафик на наркотици е нехуманно наказание.

Според активистите смъртното наказание не е допринесло за ограничаване на незаконната търговия с наркотици в региона.

Според доклад на Службата на ООН по наркотиците и престъпността (UNODC) от юни незаконната търговия с наркотици в Азия е нараснала до „екстремни нива“. В доклада се посочва, че престъпните групи създават нови маршрути за трафик, за да избегнат репресиите на правоприлагащите органи, а цените на метамфетамина са достигнали ново дъно.

В доклада се посочва, че конфискациите на метамфетамин в Източна и Югоизточна Азия, които по време на пандемията са достигнали рекордно високи стойности, тъй като картелите са преминали към по-големи и по-рисковани насипни пратки, през миналата година са се върнали на нивата отпреди Ковид.

Реклама
Leave a Comment

Последни новини

Ще осветят в зелено щаба на ВМС във Варна

Щабът на ВМС ще бъде осветен в зелено в подкрепа на хората, страдащи от митохондриални…

преди 2 часа

Временно затварят за посетители басейн във Варна

От днес (20 септември) до 24 септември (вторник) басейн "Алекси Алексиев" ще бъде затворен за…

преди 2 часа

Смерч вилня в Югоизточна България

Смерч вилня в Югоизточна България. Явлението беше наблюдавано днес до село Резово, община Царево, област…

преди 2 часа

И утре продължават довършителните работи по настилката на ул. „Прилеп“ във Варна

Ремонтните дейности в местност "Пчелина" продължават и утре, научи медия "Нова Варна". Припомняме, че за…

преди 2 часа

От МВР обявиха колко средства са постъпили от наложени наказания по Закона за движение по пътищата от 13 до 19 септември

От пресцентъра на МВР предоставиха за медия "Нова Варна" обобщени резултати от специализираната полицейска операция…

преди 2 часа

Гигантско бебе пингвин изуми всички с размерите си: Тежи колкото майка си и баща си взети заедно

Кралското пингвинче Песто е необичайно голямо. Неговите размери го превърнаха в истински хит в социалните…

преди 3 часа