Категории: България

След 11-часово заседание депутатите излязоха във ваканция. Приеха важни промени в Наказателния кодекс

Реклама

Повече от половин денонощие продължи последният работен ден на народните представители преди да излязат в лятна ваканция. Приети бяха множество важни промени в Наказателния кодекс, но времето не стигна за изслушване на финансовия министър Асен Василев и шефът на ДАНС за евентуалните последици за България след отнемане не лиценза на Лукойл за Росенец.

След 11 часа и половина заседание, 40 минути след полунощ днес, Народното събрание гласува да преустанови работа, без да бъдат разгледани последните две точки от дневния ред. От тази нощ до края на август депутатите излизат във ваканция, съобщи БНТ.

След днешния маратон народните представители приеха промени в Наказателния кодекс, предвиждащи по-строги наказания за пияни и дрогирани шофьори, избраха управители на Сметната палата и Здравната каса и отхвърлиха предложения за промени в Закона за горите.

Висящите точки от дневния ред са първо гласуване на промени в Закона за контрол върху наркотичните вещества и прекурсорите и изслушване на министъра на финансите Асен Василев и председателя на ДАНС Пламен Тончев относно финансово-икономическото състояние и потенциалните рискове за България след прекратяването на концесията на „Лукойл“ върху пристанище „Росенец“.

Народното събрание завиши наказанията при смърт на пътя, като определи максимална присъда от 5 до 12 години затвор при особено тежки случаи. С окончателно приетите поправки в Наказателния кодекс депутатите записаха, че ако смъртта е причинена след употреба на алкохол и наркотици в особено тежки случаи наказанието е лишаване от свобода от 10 до 20 години. Парламентът повиши наказанията за трафик на нелегални мигранти.

След редакционни поправки в пленарната зала, парламентът окончателно реши, че ако убийството на пътя е извършено след употреба на алкохол, наркотични вещества или техни аналози, наказанието е: при смърт – затвор от пет до петнадесет години, а в особено тежки случаи – затвор от 10 до 20 години. Същите санкции ще се прилагат и в случаите на причиняване на смърт на пътя и след превишаване на средната скорост в населено място повече от 50 км/ч., или ако деянието е извършено след преминаване на червен светофар или на пешеходна пътека.

Мнозинството прие, който управлява МПС и откаже да му бъде извършена проверка за установяване на употреба на алкохол и/или наркотици след като е бил санкциониран за някое от тези деяния, да се наказва с до 6 месеца затвор и с глоба от 2 хиляди лева.

В същото време беше отхвърлено предложението на ИТН тези санкции да се прилагат при отказ на кръвна проба за установяване на алкохол и/или наркотици.

Депутатите решиха още да се конфискува автомобила на всеки с наличие на алкохол в кръвта на 1,2 промила или след употреба на наркотици, а когато автомобилът не е собственост на нарушителя ще се присъжда равностойността му.

С други окончателно гласувани поправки в НК, парламентът повиши наказанията за трафик на нелегални мигранти. Наказанията за лишаване от свобода се повишиха от три до осем години.

Строги наказания са предвидиха и при съпротива и неподчинение на органите на реда и при повреждане на гранично съоръжение. Всеки, който подпомага нелегално преминаване или пребиваване на чужденци ще се наказва с лишаване от свобода от 1 до 6 години и глоба от 3 хиляди до 10 хиляди лева.

Сред приетите промени са и по-тежки наказания за престъпления, извършени с мотив сексуалната ориентация на пострадалото лице.

За първи път предложение за по-тежки наказания за убийство и тежка телесна повреда с подбуди, основани на сексуалната ориентация, имаше в предходния парламент тази година. Тогава вносители бяха Министерство на Правосъдието, както и група народни представители от ПП и ДБ, но времето и политическата воля не стигнаха за тяхното приемане. За разлика от тях, днешните промени включват много повече престъпления и бяха приети с гласовете на Продължаваме промяната-Демократична България, ГЕРБ и ДПС.

По публикацията работи: Венета Николова

Реклама
Leave a Comment

Последни новини

ЦИК излезе с категорична позиция във връзка с твърдения за хартията за машинно гласуване

Според ЦИК подобни "неверни твърдения" целят да всеят недоверие в машинното гласуване.  От ЦИК са…

преди 12 часа

МОН с новина за деветокласниците: Обявиха важни дати

Министърът на образованието и науката проф. Галин Цоков обяви пред социалните партньори от Отрасловия съвет…

преди 13 часа

Служебният министър на иновациите и растежа във Варна: Спекулация е, че хартията на БНБ не отговаря на стандарта на вносителя на машините

Днес служебният министър на иновациите и растежа Росен Карадимов, който е координатор за материално-техническо обезпечаване…

преди 13 часа

Война за паркоместа в столицата: Мъж е пребит от свой съсед

Свадата, прераснала във физическа саморазправа, се е разиграла в софийския квартал „Овча Купел”. Потърпевшият е…

преди 14 часа

Заради вятърните електроцентрали: Кметът на Добричка община поиска среща с Главчев за свикване на местен референдум

Според кмета на Добричка община Соня Георгиева се прави опит да се ограничи правото на…

преди 14 часа

До края на годината настъпва голяма промяна по пътищата в България

Стана ясно, че до края на годината камерите на тол системата ще бъдат сертифицирани да…

преди 14 часа