in

БАН също уволни свой служител, защитавал насилието над Дебора от Стара Загора

Снимка: Facebook / Българска академия на науките - БАН

БАН уволни учен – математик заради коментар в социалните мрежи, в който оправдава насилието над жени, като думите му са по повод жестокото обезобразяване на 18-годишната Дебора от Стара Загора.

За това съобщиха от Академията на официалната си страница във Фейсбук.

Думите на уволненият учен в социалната мрежа бяха написани по повод агресията срещу 18-годишното момиче в Стара Загора. В коментара си той внушава, че някои жени заслужават насилие от страна на мъжете. Най-долу тук може да се запознаете с целия текст на коментара на учения-математик и на позицията на Академията. Началото му звучи така, публикуваме го без редакторска намеса:

„Аааа шафрантията може да си ходи дето иска, може да се оплющи с целия град, а аз само мога да кимам недоволно отстрани? Като изчезнат шафрантиите, то ще изчезнат и насилниците. Както и като жените почнат да си отварят очите, а не други неща като избират. Дотогава и смъртно наказание да въведат някоя прекалила ще дава фира. Такава е мъжката природа от 10 000 години и няма да се промени с лудо-„демократични“, джендърски и феминистки заклинания.“, пише Марков на страницата си във Фейсбук.

Институтът по математика и информатика към БАН категорично се разграничи от тези думи и обяви официалното уволнение на учения. Доводът е уронване на престижа и доброто име на Института.

Публикувано от Венета Николова

Магистър по „Публична комуникация“ от ФЖМК към СУ „Св. Климент Охридски“. Варненка, майка на едно дете, работила в сферата на връзките с обществеността (PR).