Категории: Свят

Български климатолог: За света юли ще бъде най-топлият месец поне от 150 години насам

Реклама

Климатологът Симеон Матев заяви, че през последните години се наблюдават тенденции за по-горещо и продължително лято с по-малки количество валежи, от обичайното от Европа. В някои държави от Северна Европа средните температури за юли са по-ниски от обичайното, а за Южна Европа се отчита точно обратното – температури над нормата

„За света юли ще бъде най-топлият месец откакто има инструментални наблюдения, което е от повече от 150 години“, заяви климатологът Симеон Матев пред Bloomberg TV Bulgaria.

Той подчерта, че климатичните изменения имат доста тежки финансови последствия за повечето страни след проливните валежи, градушки, горски пожари, загубите са за милиарди евро.

Симеон Матев твърди, че има няколко сценария за развитието на климата в Южна Европа: първият е, в който не прилагаме никакви мерки относно изхвърлянето на парникови газове, след това е сценарият, при който донякъде сме ограничили потреблението на изкопаеми горива и накрая е сюжетът, при който имаме строго ограничение на потреблението на въглеводороди. Очакванията му са да се реализира намаление на ползването на изкопаеми горива.

„Идеята на този сценарий е да ограничим въздействието ни върху атмосферата. При него температурите ще се повишат с 2-4 градуса. Разбира се, пак ще има доста промени и в природната среда, и в икономическия сектор, но все пак този сценарий е по-благоприятен“, коментира климатологът.

Прогнозата му е през средата на август да има нова гореща вълна на Балканите и пожарите да продължат, включително и у нас.

По публикацията работи: Пламена Сутева

Реклама
Leave a Comment

Последни новини

Честит рожден ден на Андреа Бочели

На днешната дата е роден Андреа Бочели. Той е роден на 22 септември 1958 г.…

преди 2 часа

Идве сезонът на киселото зеле. Кога да го слагаме

Есента дойде, а след нея и зимата. А това е времето и на киселото зеле.…

преди 2 часа

Земетресение удари Босна и Херцеговина

Земетресение е регистрирано днес следобед в Босна и Херцеговина и в Хърватия, съобщи Европейско-средиземноморският сеизмологичен…

преди 2 часа

Колко пияни и дрогирани изловиха по пътищата на страната

14 130 моторни превозни средства са проверени в рамките на разпоредената специализирана полицейска операция за…

преди 4 часа

След полови век арестуваха мъж, извършил две убийства

Италианската полиция арестува в Рим мъж, обвинен в извършването на две убийства в Мелбърн, Австралия,…

преди 4 часа

Почина един от най-известните български художници

“Почина Иван Вукадинов - патриархът на съвременното ни изкуство! Дистанцията, с която той се разграничи…

преди 5 часа