Категории: Любопитно

Как да разпознаем дали имаме близък с параноидна личност?

Реклама

Признаци на параноидно личностно разстройство

За всички нас е обичайно от време на време да изпитваме чувство на недоверие и дори леко чувство на параноя. Негативните преживявания могат бързо да доведат до проблеми с доверието, което кара всеки да се съмнява в мотивите на другите. При хората с ППД обаче постоянните и интензивни чувства на подозрителност и параноя затрудняват изобщо позитивното им взаимодействие с другите.

Някои предупредителни признаци за параноидно личностово разстройство включват:

  • Постоянно търсене на потенциални заплахи
  • Свързване с властите, когато няма ясна заплаха
  • Чувство на преследване или предположение, че другите искат да им навредят
    Бягство или криене, когато няма източник на опасност
  • Неспособност да се доверите на когото и да било, включително на близките си
  • Твърди убеждения и повтарящи се подозрения, които не се основават на реалност или доказателства
  • Проявяване на враждебност или агресия, когато параноичните убеждения бъдат отхвърлени или оспорени
  • Обсебване от параноична мисъл и трудности при обсъждането или мисленето за нещо друго

Симптоми на параноидно личностно разстройство

Параноята е симптом на много психични състояния, което означава, че симптомите на параноидното личностово разстройство могат да се припокриват със симптомите на други заболявания, като например гранично личностово разстройство (ГЛР) и шизофрения. Дори когато симптомите са тежки, човек с ППД може да не е в състояние да види нещо нередно в поведението си.

ППД може да предизвика ирационални подозрения, които изглеждат и се чувстват много разумни за засегнатото лице. След като стане параноичен за нещо, той може да разглежда всяко действие или реакция като потвърждение, че чувствата му са основателни.

Симптомите на параноидното личностово разстройство могат да включват:

1.допускане, че другите са нелоялни или не заслужават доверие
2.Чувство на преследване
3.убеденост, че другите искат да им навредят
4.Търсене на скрити значения в нормалните взаимодействия
5.скриване на информация от другите
6.Убеждение, че другите се опитват да ги унижат или да атакуват характера им
7.Хладнокръвно поведение спрямо другите, за да се предпазят от опасенията за предателство
поддържане на трайна злоба заради възприети обиди
8.Реагиране с агресия или враждебност, когато убежденията им са поставени под въпрос
9.Трудно е да се отпуснете или да мислите за нещо друго, освен за параноични мисли
10.Изолиране от другите

Параноидното личностово разстройство може да накара хората да се отнасят с недоверие към всички около тях, включително към членове на семейството или романтични партньори. Човек с ППД може да бъде убеден, че партньорът му е изневерил, дори и да няма доказателства за предателство. Хората с ППД могат също така рязко да изключат другите от живота си, за да избегнат бъдещо предателство.

Когато човек с ППД се изолира социално, той може да се включи в онлайн общности, които потвърждават убежденията му, включително в такива формати и платформи, които обсъждат и популяризират конспиративни теории. Хората с ППД са по-склонни да приемат теориите на конспирацията и може да смятат, че тези системи от вярвания потвърждават и оправдават чувството им на параноя.

Често срещано явление е човек с ППД да реагира враждебно, когато убежденията му се оспорват. Те могат да възприемат всяко несъгласие като обида или да смятат, че то е форма на отхвърляне. Това може да ги накара да избухнат в гняв или да отправят обвинения. Когато някой страда от ППД, той може да е склонен да преувеличава негативните аспекти на всяка ситуация.

Симптомите на ППД често стават по-тежки с течение на времето, а дисфункцията, която се получава в резултат на това, обикновено се засилва с нарастването на симптомите. ППД може да доведе до насилие, преследване или друго вредно поведение. Засилващата се изолация може също така да изложи хората с ППД на повишен риск от развитие на други психични състояния като тревожност и депресия.

Овладяване на симптомите на параноидно личностово разстройство

Симптомите на параноидното личностово разстройство могат да бъдат изтощителни, но повечето хора смятат, че състоянието им може да бъде ефективно овладяно с подходящо лечение по клинична психология. Основната форма на лечение на ППД е психотерапията. С течение на времето психотерапията (известна също като терапия на разговорите) може да помогне на хората да осъзнаят по-добре собственото си поведение, което може да подобри социалните взаимодействия и да помогне за отшумяване на чувството на параноя.

За съжаление може да има много пречки пред лечението с клинична психология за хора, живеещи с ППД. Тъй като липсата на доверие е характерен симптом, мнозина ще бъдат подозрителни към терапевтите и другите доставчици на грижи. Допълнително усложнява ситуацията фактът, че често човек с ППД отказва да повярва, че нещо не е наред с него, така че дори самото започване на лечението може да бъде предизвикателство в много случаи.

Ако обаче някой с ППД може да бъде убеден да потърси лечение, това може да помогне симптомите да не станат по-тежки. Когнитивно-поведенческата терапия ще предложи инструменти и умения за справяне, които ще позволят на хората да се справят с чувството си на параноя по здравословен начин. Това може да помогне на всеки с ППД да разбере как да общува ефективно с другите и да създава здрави взаимоотношения.

Кога да потърсите професионалист?

Смята се, че ППД засяга около 4,4% от населението, въпреки че може да е трудно да се открие параноидно личностно разстройство в ранните му етапи. В края на краищата, естествено е от време на време да сме подозрителни към другите, така че симптомите на параноидното личностово разстройство може да не са очевидни, докато не станат доста тежки – предават от TalkSpace.

Ако вие или някой, за когото ви е грижа, сте имали симптоми на ППД, които ви притесняват, важно е да ги обсъдите със специалист. Лекар може да оцени симптомите и цялостното ви здравословно състояние и след това да предложи диагноза. Независимо дали в крайна сметка тя ще се окаже ППД или друго психично заболяване, поставянето на точна диагноза означава, че ще бъдете в по-добра позиция да потърсите лечение на параноидно личностово разстройство.

Намирането на правилния начин на действие може да бъде трудно, когато някой проявява признаци на ППД. Това е състояние, което може да накара хората да бъдат изключително упорити, и настояването на някого да потърси лечение може да има обратен ефект. Ако сте притеснени, опитайте се да се съсредоточите върху признаването на чувствата на някого и избягвайте да спорите или да отхвърляте убежденията му. Ако успеете да ги убедите, че професионалната помощ е добра идея, те ще имат по-добра прогноза като цяло.

Тъй като е доказано, че терапията е много ефективна в помощ на хората с ППД, онлайн терапията може да бъде отлична стъпка към намирането на решение. Тя може да бъде достъпен начин за поставяне на точна диагноза и в крайна сметка за намиране на успешен план за лечение.

По публикацията работи: Александра Крумова

Реклама
Leave a Comment

Последни новини

Какво ще бъде времето днес по Черноморието

Днес над по-голямата част от страната ще преобладава слънчево време. Облачността над североизточните райони и…

преди 30 минути

Това е най-вкусната и лесна баница за почивните дни

Когато има повече почивни дни сме свикнали да си приготвяме вкусни гозби у дома. А…

преди 15 часа

Кога е Димитровден. И какви са вярванията за този празник

На 26 октомври отбелязваме Димитровден. У нас народният култ към Свети Димитрий го представя като…

преди 15 часа

Силна буря помете Халкидики

Стана ясно, че силна буря връхлетя Халкидическия полуостров в Гърция. На места има наводнени пътища.…

преди 15 часа

Почина един от най-великите актьори за всички времена

Дейвид Греъм, актьорът, който озвучаваше герои в телевизионни сериали, сред които „Прасето Пепа“ (Peppa Pig),…

преди 15 часа

Защо сменяме времето два пъти в годината

Остава много малко до поредното преместване на стрелките на часовниците. Това ще се случи в…

преди 16 часа