Категории: Свят

В Украйна: Започна обучението на пилоти на Ф-16. Войските са преодолели големи руски минни полета

Реклама

Въпреки че доставката на самите изтребители Ф-16 е планирана след месеци, по информация от официалните власти в Киев обучението на украински пилоти вече е започнало. Междувременно американският Институт за изследване на войната съобщи, че украинските сили са преодолели големите руски минни полета.

„Обучението вече започна“, заяви украинският министър на отбраната Олексий Резников вчера пред украинския „24-и канал“.

Украинските инженери и техници също преминават обучение, се казва в репортажа. Министърът обаче не уточни къде се провежда обучението.

Дания и Нидерландия се съгласиха да доставят самолети Ф-16 на Украйна и да обучават украински пилоти. Тъй като обаче става въпрос за оръжейна система от САЩ, доставката изисква одобрението на Вашингтон.

В четвъртък правителството на САЩ заяви, че иска да даде възможност на Дания и Нидерландия да прехвърлят бързо Ф-16. Въпреки това вероятно ще минат няколко месеца, преди самолетите да бъдат действително доставени.

За предаване на самолетите може да се говори едва след като инструкторите потвърдят, че украинските пилоти и обслужващ персонал са получили необходимите умения, добави Резников, цитиран от УНИАН. Именно броят на обучените военнослужещи ще определи колко самолета ще получат украинските ВВС.

Резников отбеляза, че за обучението на пилотите е необходими минимум шест месеца и предупреди, че този срок може да се окаже и по-дълъг.

Командващият украинските ВВС генерал-лейтенант Николай Олешчук съобщи по телевизията, че е взел решение да заложи на младите пилоти. Според взетото от него решение на обучение във Великобритания са заминали пилоти от тазгодишния випуск, а в Швеция – дипломирани през 2016 г., с достатъчен боен опит.

Междувременно базираният в САЩ Институт за изследване на войната, цитиран от украинската агенция УНИЯН, съобщи, че най-новите маневри на украинските сили за отбрана в южната част на страната са от голямо тактическо значение, тъй като им позволяват да действат извън мащабни минни полета.

Анализаторите посочват, че през вчерашния ден украинските сили са продължили контранастъпателните действия на най-малко три участъка от фронта, като са напреднали на границата между Авдеевка и Донецк и край село Работино в западната част на Запорожка област.

Освен това геолокационни данни, публикувани още на 16 август, показват, че украинските сили са извършили ограничено настъпление източно от село Невелское, разположено непосредствено до Донецк в западна посока.

„Неотдавнашните украински офанзиви край малки населени места в близост до административната граница на Донецка и Запорожка област и западно от Запорожие вероятно имат тактическо значение поради структурата на руските отбранителни линии. Тези успехи могат да позволят на украинските сили да започнат да действат в по-слабо минирани участъци от руската отбранителна линия, което вероятно ще улесни по-бързите украински успехи“, отбелязва Институтът за изследване на войната.

Украинският генерален щаб съобщи, че вчера руснаците отново са опитали да настъпят на Бахмутското, Мариинско и Шахтерско направление, отбелязва УНИАН. По-рано Александър Ходаковски, полеви командир на бойците от самопровъзгласената Донецка народна република, която Москва твърди, че е анексирала, призна, че Русия не е способна да спечели военна победа над Украйна и призова за замразяване на войната. Според него такова положение ще е по-вредно за Украйна, отколкото за Русия.

По публикацията работи: Венета Николова

Реклама
Leave a Comment

Последни новини

Ще осветят в зелено щаба на ВМС във Варна

Щабът на ВМС ще бъде осветен в зелено в подкрепа на хората, страдащи от митохондриални…

преди 4 часа

Временно затварят за посетители басейн във Варна

От днес (20 септември) до 24 септември (вторник) басейн "Алекси Алексиев" ще бъде затворен за…

преди 4 часа

Смерч вилня в Югоизточна България

Смерч вилня в Югоизточна България. Явлението беше наблюдавано днес до село Резово, община Царево, област…

преди 4 часа

И утре продължават довършителните работи по настилката на ул. „Прилеп“ във Варна

Ремонтните дейности в местност "Пчелина" продължават и утре, научи медия "Нова Варна". Припомняме, че за…

преди 4 часа

От МВР обявиха колко средства са постъпили от наложени наказания по Закона за движение по пътищата от 13 до 19 септември

От пресцентъра на МВР предоставиха за медия "Нова Варна" обобщени резултати от специализираната полицейска операция…

преди 4 часа

Гигантско бебе пингвин изуми всички с размерите си: Тежи колкото майка си и баща си взети заедно

Кралското пингвинче Песто е необичайно голямо. Неговите размери го превърнаха в истински хит в социалните…

преди 5 часа