in

Опасна тенденция: Деца поглъщат капсули за пране, мислят ги за бонбони

Кадър: БНТ

Зачестили са случаите на инциденти с деца, пострадали при досег и дори поглъщане на различни перилни и почистващи препарати. За това алармират от общинската болница в Горна Оряховица. Най-опасни се оказват капсулите за пране, заради високата концентрация на химикалите в тях, както и заради обвивката, която лесно се топи при досег с вода.

Само за изминалия месец в детското отделение в болницата в Горна Оряховица са приети три деца пострадали сериозно при игра с капсули за пране, съобщават от БНТ.

Децата ги бъркат с лакомства и бързат да ги опитат на вкус, което е изключително опасно, предупреждават лекарите.

„Зачестиха случаите на деца, погълнали капсули с прах за пране. За щастие при тях нямаше тежки поражения. Притеснителното е, че препаратът в капсулата за пране е много по-концентриран. Обвивката, от която е направена, много лесно се разгражда при допир с влага. Опасен е контактът с очите, може да проникне през кожата, когато бъде погълнато повече количество може да предизвика изгаряния на устната лигавица и хранопровода“, заяви д-р Елена Зарева, началник на детското отделение в Горна Оряховица.

По думите ѝ най-важното е да се отстрани максимално количество от препарата със суха кърпичка, салфетка, без да се търка, след което обилно да се изплакнат с вода засегнатите чести и никакво търкане, за да не се разпенва препаратът.

По публикацията работи: Венета Николова

Публикувано от Редакция "Нова Варна"

Изпращайте ни вашите сигнали и снимки от Варна и региона по всяко време на чрез платформата signali.novavarna.net , на имейл press.novavarna@gmail.com или на нашата фейсбук страница https://www.facebook.com/media.novavarna
За реклама - https://novavarna.net/реклама/