in

Салмонела е плъзнала в Европа

Снимка: Pixabay

Регистрирани са поне 134 случая на салмонела в европейски държави, като според здравните власти те са в следствие от заразено пилешко месо. Австрийските здравни власти заподозряха връзка между случаите на салмонела и пилешкo месо с произход от Полша.

Европейските здравни власти са регистрирали най-малко 134 случая на салмонела, които според тях са свързани със заразено пилешко месо, предаде ДПА.

Европейският център за превенция и контрол на заболяванията в Стокхолм съобщи, че случаи на салмонела са открити в 10 държави от ЕС и Норвегия. В Австрия е починал един човек.

Повечето от случаите са регистрирани между януари и август 2023 г.

Интервюта с пациенти в Австрия и Дания показват, че инфекциите със салмонела вероятно са свързани с консумацията на пилешко месо.

Преди две седмици австрийските здравни власти изразиха загриженост за възможна връзка между заболяванията от салмонела и пилешкo месо с произход от Полша. Според агенцията почти всички заболели в Австрия са яли пилешко малко преди това. По-нататъшни разследвания показват, че всички засегнати ресторанти са използвали пилешко месо за шишчета, внесено от Полша, съобщава БТА.

По публикацията работи: Пламена Сутева

Публикувано от Редакция "Нова Варна"

Изпращайте ни вашите сигнали и снимки от Варна и региона по всяко време на чрез платформата signali.novavarna.net , на имейл press.novavarna@gmail.com или на нашата фейсбук страница https://www.facebook.com/media.novavarna
За реклама - https://novavarna.net/реклама/