in

Василев втрещи всички с тази статистика за щетите за хазната от забраната за внос на украинско зърно (ВИДЕО)

Кадър: Facebook/Новините на NOVA

По думите на министъра на финансите Асен Василев забраната за внос на украинско зърно, която служебният кабинет поиска от ЕК, към момента е нанесла щети на хазната в размер на 146 млн. лв. от невнесено ДДС. Според него, ако забраната продължи до края на годината, очакваме щети от 40 млн. лв. на месец. 

„Както знаете миналата година вносът на украинско зърно беше разрешен. Приходите от производство на зърнени култури миналата година са 9 милиарда и 976 млн. лв. Декларираната печалба, на която са платени данъци, за сектор зърнопроизводство, е 2 мрлд. и 507 млн. лв. Това е при разрешен внос на украинско зърно миналата година“, посочи Асен Василев.

„2021 г., за сравнение, приходите на сектора са 7 млрд. и 965 млн. лв. Печалбата е 1 млрд. и 862 млн. лв. Или казано по друг начин, приходите на сектор зърнопроизводство за 2021 г. са 8 млрд., печалбата е 1,9 млрд., а проходите за 2022 г. са 10 млрд. и печалбата е 2,5 млрд.“, обясни финансовият министър.

Субсидията, която държавата е дала към всички селскостопански производители за 2021 г., е 1,6 млрд. лв., а за 2022 г. е 1,96 млрд. лв., от които 890 млн. лв. европейски средства и 1,1 млрд. средства от националния бюджет, уточни Василиев.

„Забраната на внос на украинско зърно към момента е нанесла щети на хазната в размер на 146 млн. лв. Ако забраната продължи до края на годината, очакваме щети от 40 млн. лв. на месец.“, заяви Василев.

„С това си непремерено решение служебният кабинет лиши хазната от приходи и накара целия български народ да плаща повече за брашно, хляб, олио и фуражи, за да защити един сектор, който миналата година е генерирал печалба от 2 милиарда и половина лева”, обясни Василев.

Публикувано от Пламена Сутева

Завърших Икономически университет - Варна със специалност “Реклама и медийни комуникации” и специалност “Маркетинг”. Медийните комуникации и писането са моята страст. С работата си желая да съм полезна на обществото.