in

В колко часа трябва да вечеряме, за да свалим излишните килограми?

Снимка: Pixabay

Времето за ядене е също толкова важно, колкото и менюто, за хората, които се стараят да отслабнат. Особено важно е да следим времето си за вечерното хапване. В статията се посочва кое е оптималното време за вечеря, което може да ни помогне за сваляне на излишните килограми

Изследванията всъщност показват, че времето, в което се храним, е наистина важно, посочва и диетоложката Кимбърли Уайман, съобщава сайтът Здравето.

Кимбърли се позова на научно проучване от 2021 г., публикувано в British Journal of Nutrition, което показва, че хората, които са вечеряли по-рано по време на програма за отслабване, са загубили повече тегло от хората, които са следвали същата програма, но са яли по-късно.

„Изследователите предполагат, че това може да се дължи на ефекта на късното хранене върху циркадните гени, което означава, че хората, които ядат късно, са по-податливи на трудности при отслабване, обяснява тя.

Друго научно изследване, публикувано в списание Cell, подкрепя това. Проучването показа, че късното хранене нарушава циркадния ритъм на тялото и предполага, че може да затрудни отслабването.

„Вашето тяло е проектирано да бъде в кетогенен режим, докато спите, което означава, че черпи от запасите от мазнини за енергия. Ако ядете късно, нивата на инсулин се повишават и пречат на този процес, казва диетологът Линси Алън.

Участниците, които успешно са отслабнали като част от гореспоменатото проучване, са вечеряли между 19:00 и 19:30 часа. Групата, която не е успяла да отслабне, е вечеряла между 22:30 и 23:00 часа.

„Най-често срещаният вечерен навик, който затруднява хората да отслабнат, е прекомерното похапване преди лягане. Хората са изтощени от дълъг ден, сядат, пускат телевизора и ядат повече калории, отколкото може би са планирали, защото не обръщат внимание. Това трябва да се промени“, каза Кимбърли.

По публикацията работи: Пламена Сутева

Публикувано от Редакция "Нова Варна"

Изпращайте ни вашите сигнали и снимки от Варна и региона по всяко време на чрез платформата signali.novavarna.net , на имейл press.novavarna@gmail.com или на нашата фейсбук страница https://www.facebook.com/media.novavarna
За реклама - https://novavarna.net/реклама/