Категории: Свят

Учени алармират: Преминати са шест от деветте планетарни граници

Реклама

Според учени Земята започва да става опасна за живеене. От нов доклад става ясно, че са преминати шест от деветте планетарни граници. Човечеството все още се грижи в неправилна посока и унищожава устойчивостта на планетата

Човешката дейност и апетити са отслабили устойчивостта на Земята, изтласквайки я далеч отвъд „безопасното работно пространство“, което поддържа света годен за живеене за повечето видове, включително нашия собствен. За това алармират учени в ново проучване.

Шест от деветте планетарни граници – изменението на климата, обезлесяването, загубата на биоразнообразие, синтетичните химикали, включително пластмасите, изчерпването на сладка вода и използването на азота – вече са дълбоко в червената зона, съобщи международен екип от 29 учени, предава БГНЕС.

Две от останалите три – окисляването на океана заедно с концентрацията на замърсяване с частици и прах в атмосферата – са гранични, като само изчерпването на озоновия слой е в безопасни граници.

Планетарните граници идентифицират „важните процеси, които поддържат Земята в условията на живот, преобладаващи през последните 10 000 години, периода, в който се развиват човечеството и съвременната цивилизация“, каза водещият автор г-жа Катрин Ричардсън, професор в Университета на Копенхаген.

„Все още се движим в грешна посока“, каза съавторът Йохан Рокстрьом, директор на Потсдамския институт за изследване на въздействието на климата (PIK) и съавтор на изследването. „И няма признаци, че някоя от границите“ – с изключение на озоновия слой, който бавно се възстановява, след като бяха забранени химикалите, които го унищожават, – „е започнала да се движи в правилната посока“, каза той пред журналисти на брифинг. „Това означава, че губим устойчивост, че излагаме на риск стабилността на земната система.“

Важна констатация на новата актуализация е, че различните граници се захранват и взаимно се усилват. Проучването разглежда по-специално взаимодействието между нарастващата концентрация на CO2 и увреждането на биосферата, особено загубата на гори, и предвижда повишаване на температурата, когато едното или и двете се явления се засиля. То показва, че дори човечеството бързо да намали емисиите на парникови газове, ако не спре унищожаването на горите, поглъщащи въглерод, покачващите се глобални температури могат да насочат планетата към траектория на допълнително затопляне, което би било трудно да се спре.

По публикацията работи: Пламена Сутева

Реклама
Leave a Comment

Последни новини

Спират тока във Варненско на всички тези адреси в първия работен ден

На 24.09.2024 г. В периода 8:00 ч. до 17:00 ч. Поради обезопасяване на съоръженията за…

преди 22 минути

Силни думи на Румен Радев за Независимостта на България

Днес народът ни отбелязва делото на поколение, за което държавността и нейната независимост бяха висши…

преди 25 минути

Какво ще бъде времето в първите дни на есента

В понеделник ще преобладава слънчево време. В сутрешните часове на места в котловините ще има…

преди 28 минути

Без ток в този район на Варна точно в неделя

Поради профилактика на съоръженията за доставка на електроенергия, ще бъде прекъснато електрозахранването в районите на:…

преди 3 часа

Днес настъпва астрономическата есен

През тази година астрономическата есен ще настъпи на Деня на независимостта на 22 септември в…

преди 3 часа

Варна отбелязва 116 години от Независимостта на България(ПРОГРАМА)

Днес Варна отбелязва 116 години от Независимостта на България с тържествено честване, което ще де…

преди 3 часа