in

Историческо: ЕК официално прекрати мониторинга над България и Румъния

Снимка: Pixabay

Официално Европейската комисия (ЕК) обяви, че вече приключва наблюдението на България и Румъния чрез Механизма за сътрудничество и проверка. Припомняме, че въпросният механизъм беше въведен при влизането на България и Румъния в Европейския съюз (ЕС) през 2007 г.

Механизмът беше създаден през 2007 г. при присъединяването на двете страни към Европейския съюз заради проблеми с корупцията, организираната престъпност и съдебната реформа.

През 2019 г. Брюксел спря докладите за България, а днес окончателно прекратява наблюдението. Страната ни остава част от годишния доклад за върховенството на закона, който засяга всички държави от общността.

Именно Механизмът за сътрудничество и проверка беше една от причините, която Нидерландия изтъкваше, за ветото си върху приемането на България в Шенген, съобщава БНТ.

Днес Европейската комисия отмени двете решения, с които бе създаден Механизмът за сътрудничество и проверка.

По публикацията работи: Пламена Сутева

Публикувано от Редакция "Нова Варна"

Изпращайте ни вашите сигнали и снимки от Варна и региона по всяко време на чрез платформата signali.novavarna.net , на имейл press.novavarna@gmail.com или на нашата фейсбук страница https://www.facebook.com/media.novavarna
За реклама - https://novavarna.net/реклама/