in

Полицаи ще следят засилено ситуацията около училищата през учебната година във Варна

Снимка: Pixabay

В първия учебен близо 130 служители на ОД МВР – Варна са пряко ангажирани с опазването на обществения ред и безопасността на децата. Това съобщават от пресцентъра на варненската полиция. Стана ясно и това, че през учебната година ще има полицейско присъствие в районите на училищата в часовете преди, по време и в края на учебните дни.

Началникът на отдел „Охранителна полиция“ и началникът на сектор „Пътна полиция“ участваха в брифинг в ОД МВР – Варна за мерките, които се предприемат за безпроблемното начало на учебната година

Комисар Дим. Луков заяви, че преди учебната година се извършват множество проверки на състоянието на сградите в учебните заведения, системите им за физическа и техническа обезпеченост, организацията на пропускателния режим в училищата. На срещи с представители на охранителните фирми се обсъжда взаимодействието с ОД МВР – Варна, а също как трябва да се действа при появата на лица със съмнително поведение, при получаване на сигнали за заплахи или регистриране на противообществени прояви. Мерките включат също проверки на прилежащите зони към училищата за наличие на пешеходни пътеки, за състоянието на светофарните уредби, изкуствени препятствия, за осветлението – всичко, което касае безопасността на децата. Провеждат се работни срещи с представители на Регионалното управление на образованието, с кметовете на райони и общини, както и с директорите на учебните заведения, с които се съгласуват и се координират действията за откриване на първия учебен ден, във връзка с пътната безопасност и нормалния старт на учебната година.

През учебната година ще има полицейско присъствие в районите на училищата в часовете преди, по време и в края на учебните дни. Периодично ще бъдат проверявани и търговските обекти в близост до училища – целта е да не се продават тютюневи изделия и спиртни напитки на подрастващи. Ежедневен ще бъде ангажиментът ни по противодействие на наркоразпространението в районите около училищата.

Още в първия учебен ден служителите на пътна и охранителна полиция провеждат беседи с първокласници и техните родители на темата за пътната безопасност. Учебни занятия в този формат ще има и през цялата година. Началникът на сектор „Пътна полиция“ гл. инспектор П. Камбуров отправи апел към родителите да определят най-безопасните маршрути, по които трябва да се движат децата, за да стигнат до училище, да им припомнят как да пресичат улиците. Припомни също, че с настъпването на есенно-зимния сезон по-рано се стъмва, което означава, че е много важно да имат светлоотразителни облекла или светлоотразителни елементи по облеклото си.

Анонсирано беше, че в периода 16-22.09.2023 г. ще се проведе Седмица за превенция на детската пътна безопасност, а 20 септември е обявен за Ден без загинали на пътя.

Публикувано от Пламена Сутева

Завърших Икономически университет - Варна със специалност “Реклама и медийни комуникации” и специалност “Маркетинг”. Медийните комуникации и писането са моята страст. С работата си желая да съм полезна на обществото.