in

Какво да ядем през есента за силен имунитет

снимки Нова Варна

Есента наближава, дните ще стават по кратки, а имунната система трябва да се подготви за зимата. В тази връзка диетологът Анна Ивашкевич посочва какви храни трябва да включим в диетата си, за да подпомогнем имунитета си през есента.

Според експерта през есента трябва да ядем повече сезонни зеленчуци и плодове, мед и чесън, тъй като те съдържат витамини, фибри, пектин и други полезни вещества. Пектинът, който се съдържа в изобилие в ябълките, крушите и сливите, може да повлияе на състоянието на стомашно-чревния тракт, предаде Дарик.

Ако не сте алергични, можете да консумирате мед, тъй като той съдържа фруктоза, глюкоза и витамини B и K“, съветва Ивашкевич.

Друг полезен продукт е морският зърнастец. Известен е още като облепиха, ракитник, сибирски ананас. Той cъдъpжa пoчти вcичĸи витaмини oт гpyпa B, ĸaĸтo и витaмини A, E, C, H, PP и K, ĸapoтин и ĸapoтeнoиди, ĸaĸтo и мнoгo флaвoнoиди (ocoбeнo pyтин), жeлязo, бop, мaнгaн.

Известно е, че морският зърнастец стимулира имунната система. Това се дължи на високата концентрация на витамин С и фитонциди.

Дитологът посочва и антивирусните свойства на чесъна.

Публикувано от Редакция "Нова Варна"

Изпращайте ни вашите сигнали и снимки от Варна и региона по всяко време на чрез платформата signali.novavarna.net , на имейл press.novavarna@gmail.com или на нашата фейсбук страница https://www.facebook.com/media.novavarna
За реклама - https://novavarna.net/реклама/