in

Историческо: От днес вече няма държава Индия

Снимка: Pixabay

От днес (18 септември 2023 година), вече няма държава, наричаща се Индия. Индия променя името си на Бхарат (Барат). Това се случва след специална парламентарна сесия. 

Смяната на името става в първия работен ден след като министър-председателят Моди навърши 73-годишна възраст.

Правителството на премиера Нарендра Моди вече използва името по време на домакинството си на срещата на върха на Г-20, за да започне да свиква света с (не толкова) новото име на страната.

То всъщност не е ново, поне според местните. Бхарат е думата на хинди, за разлика от Индия – име, наложено от англичаните, когато превземат тези земи.

Конституцията на страната, която е най-дългата сред всички независими нации в света, вече призна Бхарат като официално име на държавата. Колониалната история на Индия продължава да бъде чувствителен въпрос за много индийци, най-вече за националистите, които изискват Великобритания да признае и да се извини за своите ексцесии.

Британците нахлуха и подчиниха страната за около 200 години, докато под ръководството на Ганди не получиха независимост през 1947 г. Бхарат/Индия следва стъпките на други страни като Турция, която поиска от международната общност да промени топонимията си на „Türkiye“ вместо Turkey (пуйка в превод от английски), пише „24 часа“.

По публикацията работи: Пламена Сутева

Публикувано от Редакция "Нова Варна"

Изпращайте ни вашите сигнали и снимки от Варна и региона по всяко време на чрез платформата signali.novavarna.net , на имейл press.novavarna@gmail.com или на нашата фейсбук страница https://www.facebook.com/media.novavarna
За реклама - https://novavarna.net/реклама/