in

Кметът Иван Портних: Две години Варна работи с осакатени бюджети

Кадър: "Нова Варна"

Както стана ясно днес, бе приет бюджет 2023 на Варна. Кметът Портних заяви, че макар че това се е случило с огромно закъснение, вече могат да се изпълняват проектите за развитие на града.

Благодаря на общинските съветници, които подкрепиха бюджет 2023 на Варна, въпреки че почти сме на финала на годината! Това е важно, защото, макар и с огромно закъснение, можем да изпълняваме проектите за развитие на града. И когато ме попитат дали ремонтите са предизборни – това е отговорът“. Това заяви кметът Иван Портних на сесия на Общинския съвет, който прие най-важния финансов документ на Варна.

Две години Варна е принудена да работи с осакатени бюджети – и заради огромното закъснение на държавните бюджети, и заради областният управител на Промяната, който блокира общинския бюджет в съда и така спря много от градските проекти, допълни кметът.

Той отговори и на редица въпроси, поставени от общински съветници. Относно подлеза до спирка „Борсата“ стана ясно, че само през септември в този подлез три пъти е извършена подмяна на кабел и три пъти той бива откраднат. Решението за справянето с този вандализъм е изграждане на видеонаблюдение – на подлези, надлези, както и около точките, където са разположени контейнерите за смет. Само така резултатите ще бъдат ясни и бързи.

В Професионалната техническа гимназия е намерено временно решение за ползване на двора. Подобен казус е бил решен преди време и с училище „Стоян Михайловски“ в „Кайсиева градина“. В момента е в процедура изграждането на нови игрища в Професионалната гимназия по горско стопанство и дървообработване „Николай Хайтов“. Целта е през деня съоръженията да се ползват от учениците, а във вечерните часове и през почивните дни – от гражданите, коментира кметът.

Публикувано от Пламена Сутева

Завърших Икономически университет - Варна със специалност “Реклама и медийни комуникации” и специалност “Маркетинг”. Медийните комуникации и писането са моята страст. С работата си желая да съм полезна на обществото.