in

САЩ призова гражданите да търсят изчезнал изтребител

Снимката е илюстративна/Кадър: Youtube/BGCamera

САЩ отправиха необичайна молба към гражданите – да търсят изчезнал изтребител F-35. Властите уточняват, че се е случила злополука. Наложило се е пилотът на изтребителя да се катапултира. Злополучният полет е бил към щата Южна Каролина

Последно летателният апарат е бил засечен близо до две големи езера северно от град Чарлстън (езерото Мултри и езерото Марион), но той е проектиран по стелт технология, с минимална видимост за радарите.

Цената на такъв военен самолет достига до 135 милиона долара.

Военни служители издирват изчезнал самолет, замесен в „злополука“ край бреговете на Южна Каролина в неделя, след като пилот от морската пехота безопасно катапултира от изтребителя, съобщава USA Today.

Пилотът се катапултира и скача безопасно с парашут в квартал Северен Чарлстън, Южна Каролина, около 14 часа. Той е откаран в местна болница, където е констатирано, че е в стабилно състояние, каза майор Мелани Салинас. Името на пилота не се съобщава.

Реактивният самолет F-35B Lightning II започна полета си от въздушната станция на морската пехота Бофорт. Самолетът беше част от тренировъчна ескадрила за изтребители на морската пехота към 2-ро авиокрило на морската пехота.

Вторият самолет е кацнал в обединената база Чарлстън, твърдят служители.

Хеликоптер на отдела за правоприлагане на Южна Каролина се присъедини към издирването на F-35, след като лошото време отшумя в района. Военни служители призоваха в онлайн публикации в неделя за всякаква помощ от обществеността за локализирането на самолета.

Властите не уточняват какво е причинило злополуката и посочиха, че повече информация ще бъде предоставена по-късно.

Превод и редакция: Пламена Сутева 

Публикувано от Редакция "Нова Варна"

Изпращайте ни вашите сигнали и снимки от Варна и региона по всяко време на чрез платформата signali.novavarna.net , на имейл press.novavarna@gmail.com или на нашата фейсбук страница https://www.facebook.com/media.novavarna
За реклама - https://novavarna.net/реклама/