in

СДВР: Полицаят, застрелял 18-годишния маскиран обирджия е награждаван безупречен служител (ВИДЕО)

Кадър: Vbox7/Новините на NOVA

Както ви съобщихме вчера, зрелищен екшън се е разиграл в столицата в нощта на 17 срещу 18 септември. Първоначално е получен сигнал за извършен грабеж над две момичета. Три непознати лица извършили грабежа, се твърдяло в сигнала към полицията. По-късно постъпил и друг сигнал за трима маскирани, влезли в бизнес център в близост до бул. „Черни връх” в София. След кратко преследване единият от тримата маскирани бива прострелян и по-късно умира. Оказва се, че е момче на 18 години

„Екипът предприема действия по издирване и установява, че лицата се качват в автобус. Успяват да спрат превозното средство и залавят едното лице в автобуса и две, които се опитват да избягат. Единият полицай тръгва след бягащите и предупреждава няколко пъти, че ще стреля. Възпроизведени са два контролни изстрела, след което същият служител стреля по бягащото лице. Установява, че лицето е простреляно и не се чака линейка – полицейският автомобил го откарва в болница „Токуда”. Лекарите установяват, че лицето е починало“. Това каза директорът на СДВР Любомир Николов на брифинг в Съдебната палата за случая със застрелян 18-годишен младеж след преследване от служители на МВР.

Подробности за зрелищния екшън с маскирани в столицата: Имало е нападения и над две момичета

„Искам да заявя, че полицаят, възпроизвел изстрела, е награждаван безупречен служител със седем години стаж в МВР, на 33 г. Във връзка със заловените лица мога да кажа, че това са наши стари познайници. Установихме, че те са извършители на множество грабежи. При нападенията са използвали метални и гумени бухалки, за да наранят жертвите си”, каза още Николов.

„Софийската градска прокуратура е получила сигнал от МВР за причинена смърт на мъж по време на полицейска операция. Наш служител е извършил незабавните следствени действия. Иззети са три гилзи. На 100 м от тях е имало следи от кръв. Извършено е освидетелстване на двама полицейски служители, при което са иззети обтривки от двете им ръце, както и униформеното им облекло. Пробите на униформените за наркотици и алкохол са отрицателни”, заяви Христо Кръстев, заместник-градски прокурор на София. Той добави, че са установени частични видеозаписи от момента на стрелбата. В рамките на днешния ден наблюдаващият прокурор ще прецени дали полицаят, който е стрелял, да бъде привлечен като обвиняем. Има още свидетели за разпит.

Нови данни от Софийска районна прокуратура: Софийска районна прокуратура обвини и задържа до 48 часа две непълнолетни лица за грабеж, при който е употребена сила

Софийска районна прокуратура привлече към наказателна отговорност две непълнолетни лица на 16 и 17 години за грабеж, при който е употребена сила.

На 18.09.2023 г. около 02,00 часа на бул. „Черни връх“ в гр. София, обвиняемите Г.Б. и Т.З. са отнели чанта с 20 лева, документи и маратонки от владението на млада жена, като е използвана сила за това.  Т.З. е дърпал слушалки от врата на жената, опитвайки да я души, докато Г.Б. е взeмал вещите й.

По случая е образувано досъдебно производство за престъпление по чл. 198, ал. 1, вр. чл. 20, ал.2, вр. ал.1, вр. чл. 63, ал. 1, т. 3 от НК.

Обвиняемите са задържани за срок до 48 часа с постановление на наблюдаващ прокурор.

Предстои днес, 19.09.2023 г., да бъде внесено искане в Софийски районен съд за разглеждане на дело за вземане на мярка за неотклонение „задържане под стража“ спрямо обвиняемия. 

Публикувано от Пламена Сутева

Завърших Икономически университет - Варна със специалност “Реклама и медийни комуникации” и специалност “Маркетинг”. Медийните комуникации и писането са моята страст. С работата си желая да съм полезна на обществото.