in

19 глобени само за седмица в Бургас, заради шум при предвижване с МПС

Снимка: Pixabay.com

Само за седмица 19 акта по Закона за движение по пътищата, заради високите нива на шум, са съставили полицаите в бургаско на водачите на 19 превозни средства.  Това е в резултат на активните действия на служителите от сектор «Пътна полиция» при ОДМВР – Бургас, ангажирани с ограничаване на завишените нива на шум при придвижване на моторните превозни средства по главните улици и булеварди на черноморския град.

Констатирани са 19 технически неизправни леки автомобила с премахнати шумозаглушители на изпускателната уредба. На водачите са съставени актове за констатиране на въпросното нарушение на ЗДвП, а автомобилите са спрени от движение. Наложени са санкции и на шестима мотоциклетисти.

Предвидените законови наказания за подобен вид нарушения са : глоба в размер до 200 лева и спиране от движение на автомобила до отстраняване на неизправността. На санкция полежат и автомобили, които превишават нивото на шума поради техническа неизправност.

Проверките за неизправни шумозаглушители на моторните превозни средства или липсата на такива продължават и към момента, като служителите на сектор „Пътна полиция“ работят преимуществено в тъмната част на денонощието. Извършват се проверки и за рисково шофиране, както и за т.нар. „дрифтиране“.

Припомняме, че първите две септемврийски седмици за шумно придвижване по пътните артерии в Бургаска община бяха санкционирани водачите на четири леки автомобила „БМВ“. Фишове получиха и седем мотоциклетисти.

Контролът над МПС, придвижващи се на територията на Община Бургас продължава да е засилен, а служителите на сектор „Пътна полиция“ безкомпромисни при констатиране на нарушения на ЗДвП. Само за изминалото денонощие са съставени : три акта за използване на мобилен телефон по време на шофиране, един акт за неползване на предпазен колан, един акт за МПС без сключена застраховка „Гражданска отговорност“ и един акт за преминаване на червен забранителен светофарен сигнал. Съставени са 37 фиша за налагане на глоба.

Публикувано от Венета Николова

Магистър по „Публична комуникация“ от ФЖМК към СУ „Св. Климент Охридски“. Варненка, майка на едно дете, работила в сферата на връзките с обществеността (PR).