in

Историк разнищва въпроса потомци ли са българите на Атила

Кадър: bTV

Съвместно проучване на Института по балканистика с Центъра по тракология към БАН и професори от Харвард показва, че носим гените на хуните на Атила. По думите на историка доц. д-р Тодор Чобанов, прабългарите определено са част от древната сарматска общност и са участвали активно в Хунската империя. Според Чобанов неслучайно са посочили Атила като основател на династията Дуло. 

„Хунската империя на Атила е владеела много народи. Един от тях са прабългарите. Вярно е, че нашите следи могат да бъдат проследени до Атила“, каза в ефира на bTV доц. д-р Тодор Чобанов, историк от Институт за балканистика с център по тракология към БАН.

Той бе категоричен, че прабългарите са индоевропейци. Те са пребивавали в Централна Европа, по Дунав, от времето на Атила.

Новата книга на Чобанов „Произходът на българите. Дебатът в 21 век“ е посветена на произхода на българите, разкрива нови факти от древната ни история. В нея подробно се разглеждат въпросите откъде се появяват българите, какви са корените ни и какво е общото между древните и днешните българи.

Средновековните българи са се родили от три компонента. Най-доминиращ е прабългарският. Имаме и славянски компонент. Имаме и компонент от смесването с местното население.

По публикацията работи: Пламена Сутева

Публикувано от Редакция "Нова Варна"

Изпращайте ни вашите сигнали и снимки от Варна и региона по всяко време на чрез платформата signali.novavarna.net , на имейл press.novavarna@gmail.com или на нашата фейсбук страница https://www.facebook.com/media.novavarna
За реклама - https://novavarna.net/реклама/