in

Къде днес край Варна децата могат да станат археолози?

Снимка: Е. Радев

Специална изненада за децата са подготвили от праисторическия център „Провадия-Солницата“ за днешния празник – Независимостта на България. Днес там е Ден на отворените врати и всички малчугани, които ги посетят, ще могат да разберат, какво е да си археолог от непосредствения си опит.

Децата ще имат възможност да станат археолози в Деня на отворените врати в праисторическия солодобивен и градски център „Провадия – Солницата“, разказа ръководителят на разкопките академик Васил Николов пред БТА. По традиция Денят се провежда навръх националния празник 22 септември.

За най-малките гости е оформен специален център с пясъчник, в който ще бъдат скрити различни интересни фрагменти, разказа акад. Николов. Археолозите са подготвили и базови изображения на праисторическия комплекс, които децата да оцветяват или да моделират. Николов разказа още, че предстои да излезе и специална книжка, която представя историята на праисторическото селище в картинки.

По традиция за Деня на отворените врати пристигат много хора както от страната, така и чуждестранни туристи, допълни акад. Николов. По думите му ще се влиза по групи от 50 души, които той ще посреща в подножието на могилата. След това неговите колеги ще развеждат и разказват на гостите историята на най-стария „монетен двор“ на Европа. Денят на отворените врати е планиран между 8 и 15 часа. Община Провадия ще осигури превоз от града до Солницата, като транспортът ще тръгва на кръгъл час.

По публикацията работи: Венета Николова

Публикувано от Редакция "Нова Варна"

Изпращайте ни вашите сигнали и снимки от Варна и региона по всяко време на чрез платформата signali.novavarna.net , на имейл press.novavarna@gmail.com или на нашата фейсбук страница https://www.facebook.com/media.novavarna
За реклама - https://novavarna.net/реклама/