in

Силна магнитна буря връхлита Земята до часове: Какво да очакваме?

Снимка: Pixabay

Астрономи алармират, че се очаква да ни връхлети магнитна буря на 23-24 септември, поради изхвърлена порция плазма от слънчевото петно AR3435. От Националната агенция за океански и атмосферни изследвания на САЩ твърдят, че тя ще е от клас G2-G3.

Възможно е да има слаби смущения в комуникационните мрежи и дори прекъсване на Интернета на места в Европа и Азия.

Магнитните бури са разделени на пет категории: G1 „слаб“, G2 „среден“, G3 „силен“, G4 „много силен“ и G5 „изключително силен“.

Изригването на 20 септември беше придружено от изхвърляне на коронарна маса със скорост от 700-900 км/с. Самото изригване продължи, повече от 40 минути.

Опасността от поредно изригване не е оптимална, тъй като през следващите часове към Земята ще бъдат насочени слънчевите петна AR3340, AR3435,AR3438 и AR3442. Възможно е от тях да бъде изхвърлена нова порция плазма, която може да достигне до планетата и да предизвика геомагнитна буря от клас G3-G4. Според астрономи вероятността от по-силно изригване се повишава до 75-80%, съобщава Метео Балканс.

Какво може да ни причини магнитната буря?

Хората, които са чувствителни към подобни явления, могат да почувстват отпадналост, главоболие, неразположение, колебание в кръвното налягане и слаба концентрация.

Как да се предпазим?

При геомагнитни бури лекарите съветват да се спазва режим на хранене с плодове и зеленчуци, без животински мазнини. Доста помага и пиенето на повече вода. Прекарайте няколко часа навън, но и не прекалявайте с разходките.

Не е препоръчителна консумацията на тежка храна, както и продължително застояване в затворени помещения без чист въздух.

По публикацията работи: Пламена Сутева

Публикувано от Редакция "Нова Варна"

Изпращайте ни вашите сигнали и снимки от Варна и региона по всяко време на чрез платформата signali.novavarna.net , на имейл press.novavarna@gmail.com или на нашата фейсбук страница https://www.facebook.com/media.novavarna
За реклама - https://novavarna.net/реклама/