in

115 години от Независимостта на България

Снимка: "Нова Варна"

С богата празнична програма ще се отбележи 115-ата годишнина от обявяването на Независимостта на България. По традиция кулминацията на празника е във Велико Търново, където през 1908 година Княжество България обявява, че вече не е васално на Османската империя и султана.

С този акт българската държава отхвърля политическата и финансовата си зависимост от Османската империя, наложена ѝ от големите европейски държави с Берлинския договор, а българският княз приема титлата „цар“.

Отхвърлянето на османското върховенство от България е последвано от анексирането на османските провинции Босна и Херцеговина от Австро-Унгария и предизвиква една от многобройните кризи в международните отношения в навечерието на Първата световна война. Независимото Царство България е признато от Великите сили през пролетта на 1909 година.

Княжеството става царство, а княз Фердинанд – първият цар в Третата българска държава. По случай празника в града организират историческа възстановка „Посрещане на княз Фердинанд I в Търново и обявяване Независимостта на България“ и атракционно пътуване с „Корона експрес“ – ретро влак с парен локомотив.

Във Варна празникът ще бъде отбелязан с огромно хоро, в което се очаква да се включат повече от 800 души.

Голямо празнично хоро ще се извие утре във Варна (ПЪЛНА ПРОГРАМА)

По публикацията работи: Венета Николова

Публикувано от Редакция "Нова Варна"

Изпращайте ни вашите сигнали и снимки от Варна и региона по всяко време на чрез платформата signali.novavarna.net , на имейл press.novavarna@gmail.com или на нашата фейсбук страница https://www.facebook.com/media.novavarna
За реклама - https://novavarna.net/реклама/