in

Мощни трусове удариха Япония: 6,1 и 5,7 по скалата на Рихтер. Има опасност от цунами

Кадър: YouТube

Редица мощни земетресения са регистрирани в региона на Япония. Става въпрос за трусове от порядъка на 5 и 6 по скалата на Рихтер, по данни от EMSC.

Според Европейския средиземноморски сеизмологичен център най-силният трус е бил с магнитуд 6,1 по скалата на Рихтер, последван от втори със сила от 5,7 по Рихтер.

По данни на Японския мониторингов център магнитудът е бил от 6,6 по скалата на Рихтер. В сила е предупреждение за опасност от цунами.

Епицентърът на първия и по-силен трус е бил на 569 км югоизточно от град Хамамацу (791 000 души население) и на 535 км югоизточно от Шимода (26 700 души). Дълбочината му е била на 10 км. Няма данни за пострадали или щети.

През последните дни в региона са регистрирани десетки други земетресения, като голяма част от тях са с магнитуд около и над 5 по скалата на Рихтер.

Публикувано от Пламена Сутева

Завърших Икономически университет - Варна със специалност “Реклама и медийни комуникации” и специалност “Маркетинг”. Медийните комуникации и писането са моята страст. С работата си желая да съм полезна на обществото.