in

Счупен е рекорд в глобален мащаб: Климатолози обявиха за „абсурдно смайващи“ температури

Снимка: Pixabay

Климатолози обявиха, че са регистрирани рекордни температури по света през месец септември. Предишния рекорд е от 2020 г. Този септември, спрямо септември на 2020 г. е с 0,5C (0,9F) по-топъл, което е стряскащо. Такива данни идват от Японската метеорологична агенция и Службата за климатични промени „Коперник“ на ЕС.

„Този месец беше – по мое професионално мнение като климатолог – абсурдно смайващ“, заяви Зик Хаусфатър, изследовател от Berkeley Earth, в социалните мрежи Bluesky и X.

Температурната аномалия за месеца е била приблизително 1,7 C над прединдустриалните нива, което е над символичната граница от 1,5 C, определена като крайна цел в Парижкото споразумение.

„Никога досега не сме виждали скок на нещо от такъв мащаб“, заявява още Хаусфатер.

Емисиите на въглероден диоксид от изгарянето на изкопаеми горива са основният фактор за повишаването на температурите. Средната глобална температура през тази година също така е била повишена от Ел Ниньо – естествена промяна на климата в Тихия океан. Възможно е и други фактори да повишават температурите постепенно, като например намаляването на охлаждащото аерозолно замърсяване от корабите.

Припомняме, че по-рано беше отчетено и най-топлото лято в историята, откакто се правят метеорологични измервания.

По публикацията работи: Пламена Сутева

Публикувано от Редакция "Нова Варна"

Изпращайте ни вашите сигнали и снимки от Варна и региона по всяко време на чрез платформата signali.novavarna.net , на имейл press.novavarna@gmail.com или на нашата фейсбук страница https://www.facebook.com/media.novavarna
За реклама - https://novavarna.net/реклама/