in

Идва студен фронт: Проф. Рачев обяви кога

Кадър: bTV

По думите на известния български климатолог проф. Георги Рачев октомврийското лято продължава, но въпреки това към края на тази и началото на другата седмица се очаква времето да захладнее

„Продължава октомврийското лято. 4,5° над нормата сме за октомври до този момент“, обяви климатологът проф. Георги Рачев в ефира на bTV.

Той напомни, че от следващата седмица топлофикациите имат право да пуснат парното при определени среднодневни температури и уточни, че няма опасност парното да бъде пуснато.

„В неделя следобед за кратко ще нахлуе студен фронт със свеж въздух от Северно море, който ще премине през Балканския полуостров. От 25-26 градуса в неделя по обяд максималните температури в понеделник ще се понижат до 18-19 градуса“, съобщи проф. Рачев.

Той предупреди, че в понеделник трябва да се облечем по-топло, защото ще има и вятър, който ще засилва усещането за студ. Максималните температури ще паднат със 7-8 градуса, а според немския модел се очаква застудяването да е дори с близо 10 градуса.

Сутринта след рязкото еднодневно застудяване обаче във вторник максималните температури ще са ниски и по високите квартали на София, както и в полетата на Северозапад може да се наложи да поизстържете стъклата на колите от скреж, предупреди климатологът. През деня от вторник отново ще се стопли. Тогава максималните температури пак ще са над 23°.

От 16 октомври евентуално ще започне бавно понижение на температурите и въпреки това ще останат по-високи от средните за сезона, сочи по-дългосрочната прогноза.

По публикацията работи: Пламена Сутева

Публикувано от Редакция "Нова Варна"

Изпращайте ни вашите сигнали и снимки от Варна и региона по всяко време на чрез платформата signali.novavarna.net , на имейл press.novavarna@gmail.com или на нашата фейсбук страница https://www.facebook.com/media.novavarna
За реклама - https://novavarna.net/реклама/