in

Рядко явление в небето: Някои жители на Земята ще могат да видят „Огнен пръстен“ (ВИДЕО)

Кадър: Youtube/NASA

Жителите на Северна Америка съвсем скоро ще могат да станат свидетели на пръстеновидно слънчево затъмнение. То ще може да се види в събота (14 октомври 2023 година)

НАСА съобщава, че затъмнението „Огнен пръстен“ се случва, когато Луната минава между Земята и Слънцето.

Приблизително 11 години след като същият тип слънчево затъмнение пресече югозападната част на САЩ на 20 май 2012 г., това ще бъде видимо от подобен регион, пресичайки осем американски щата от Орегон до Тексас, според НАСА.

По време на пръстеновидно слънчево затъмнение луната изглежда малко по-малка от слънцето, така че не може да блокира целия диск. Резултатът е красив „огнен пръстен“.

Дали Луната може напълно да покрие слънчевия диск зависи от разстоянието на Луната от Земята. Луната има леко елипсовидна орбита около Земята, така че в две точки всеки месец тя е най-далеч (апогей) и най-близо (перигей) до Земята, което прави Луната да изглежда малко по-малка и малко по-голяма.

На 14 октомври 2023 г. новата Луна ще изглежда сравнително малка и следователно ще покрива само 91% от слънчевия диск.

Превод и редакция: Пламена Сутева

Публикувано от Редакция "Нова Варна"

Изпращайте ни вашите сигнали и снимки от Варна и региона по всяко време на чрез платформата signali.novavarna.net , на имейл press.novavarna@gmail.com или на нашата фейсбук страница https://www.facebook.com/media.novavarna
За реклама - https://novavarna.net/реклама/