in

Опасни слепи петна: Вие се сложна мрежа от подземни тунели под Ивицата Газа (ВИДЕО)

Кадър: X/Beto O’F

Джихадистите са построили подземна мрежа от тунели под Ивицата Газа и под израелската граница с Ливан. Това са същински подземни крепости, разклоняващи се с десетки километри на няколко нива. Според експерти това може да се окаже опасно предизвикателство за Израел. Има много входове и изходи в училища и цивилни сгради

В близкото минало тези катакомби са имали отбранителна функция, осигурявайки подслон за бойци, дронове и артилерия, но сега те са трансформирани в щурмови бази.

Майсторите на тези инженерни съоръжения са терористите от ливанската Хизбула, която получи подкрепа от ирански и севернокорейски техници за построяването им.

300 000 израелски войници ще се сблъскат с капани и партизанска война в сложната поредица от проходи, които служат като едно от най-опасните предимства на Хамас във войната, казва Колин П. Кларк, специалист по конфликти и тероризъм, съобщава iNews.

„Всеки път, когато имате работа с подземна мрежа от тунели, тя става изключително сложна“, предупреди експертът. „Хамас сигурно се е подготвял за наземно нападение на израелските отбранителни сили и познава тези тунели отвътре.

Израел беше унищожил повече от 62 мили от тунелите през 2021 г., но Хамас многократно е инвестирал в тунелната система, като се твърди, че е отклонил милиони долари от помощта, предназначена за палестинския народ, за да направи това.

Системата от тунели преди е била използвана за организиране на атаки срещу еврейската държава и има безброй входове и изходи в училища и цивилни сгради, зони, които могат да служат като слепи петна за Израел, съобщава New York Post.

Превод и редакция: Пламена Сутева

Публикувано от Редакция "Нова Варна"

Изпращайте ни вашите сигнали и снимки от Варна и региона по всяко време на чрез платформата signali.novavarna.net , на имейл press.novavarna@gmail.com или на нашата фейсбук страница https://www.facebook.com/media.novavarna
За реклама - https://novavarna.net/реклама/