in

Колко често трябва да се претака киселото зеле

Снимка: "Нова Варна"

Идва сезонът на киселото зеле. Но това е един огромен ангажимент защото трябва да се претака. Когато зелето втаса добре и не се претака повече, по повърхността на саламурата се поръсват няколко шепи ечемик, който покълва след няколко дни – получава се био-капак.

По този начин я предпазва от изветряване. При вадене на зелето био-капакът внимателно се повдига и после пак се поставя в първоначалното положение. Отгоре кацата или бидонът се покрива с нормалния капак.

Друг начин за пресичане (стопиране на ферментацията) е да сложите 3 г калиев сормбат на 2 кг зеле, като сорбатът предварително се разтваря в 100 мл питейна вода.

Мълвата носи, че за мъжа претакането на зелето е по-сладко и от медения месец. Той го претака всяка вечер, може да го прави една седмица всеки ден, през ден и или два пъти седмично, а има и индивиди, които залагат честната си дума, че кисело зеле става и без претакане.

Публикувано от Редакция "Нова Варна"

Изпращайте ни вашите сигнали и снимки от Варна и региона по всяко време на чрез платформата signali.novavarna.net , на имейл press.novavarna@gmail.com или на нашата фейсбук страница https://www.facebook.com/media.novavarna
За реклама - https://novavarna.net/реклама/