in

Честит имен ден: Днес почитаме голяма българска светица, известна с неземната си хубост и голямата си вяра в Бога

Кадър: Youtube/Kalin Kirilov

Днес е 18 октомври. На този ден Българската православна църква почита паметта на Св. вмчца Злата Мъгленска, която е живяла по време на турското робство в България. На днешния ден имен ден празнуват всички, носещи имената Златко, Златка, Златан, Златана, Златена, Златина, Златна, както и техните производни. Ето каква е историята на Св. вмчца Злата Мъгленска:

Злата се родила в бедно семейство в село Слатино, Мъгленска епархия. За нея се знае, че притежавала рядка хубост. Била много смирена, благочестива, с чисто сърце и голяма вяра в Господа.

Заради красотата ѝ, млад турчин е отвлякъл. След това поискал от нея да се отрече от вярата си и да стане негова жена. Злата обаче не се съгласила с това, заради което турците дълго и безмилостно я изтезавали. До края тя не се отказала от християнската вяра. Накрая я обесили и безмилостно насекли тялото ѝ на парчета.

Пречистена в огъня на страданията, Св. Злата предала душата си на Бога на 18 октомври 1795 г.

Народната традиция повелява на днешния 18 октомври да се лъскат

На днешния ден, според народната традиция, златните накити, за да носят здраве и късмет на притежателите си.

Освен това днес е и празникът на художниците, който се отбелязва в деня на Св. Лука, който се родил в Антиохия Сирийска и бил лекар и живописец.

Според Преданието той нарисувал иконата на Божията Майка и много проповядвал за Христа. За него се твърди, че загинал мъченически на 80-годишна възраст в гръцката страна Ахаия.

Публикувано от Пламена Сутева

Завърших Икономически университет - Варна със специалност “Реклама и медийни комуникации” и специалност “Маркетинг”. Медийните комуникации и писането са моята страст. С работата си желая да съм полезна на обществото.