in

Няколко тайни от кухнята: Как да белим картофите по-лесно и бързо?

Снимка: Pixabay

Картофите определено са сред любимите продукти на много хора. С тях могат да се приготвят най-различни ястия. Най-досадната част от готвенето на картофите обаче, си остава тяхното белене. В статията са изброени някои трикове, с които можете да си спестите време при беленето на картофи. Ето как може да се улесни процесът:

Белене с нож

Това е най-често срещаният метод, но мнозина все още не знаят как правилно да белят картофи с нож.

Изплаквате картофите и ги подсушавате, за да не са хлъзгави. За да избегнете рани, отрязвате горната и долната част и поставяте картофа върху дъската с отрязаната, равна част отдолу. Белите кората отгоре надолу. В началото може да изглежда трудно, но с времето умението идва. Затова пък гарантирано няма да се порежете – е, все пак, трябва и известно внимание. С острия връх на ножа изрязвате „чеповете“, съветва сайтът Актуално.

Как да белим млади картофи?

Кората на младите картофи е по-тънка и се отстранява лесно дори без нож.

Със сол

Поставяте чисти картофи в найлонова торбичка – не слагайте много, в противен случай няма да има ефект. Добавяте няколко лъжици сол. Затваряте торбичката, разклащате я добре няколко пъти, може да я намачкате малко с ръце. Изваждате картофите и ги измивате.

С метална гъба

Всяка домакиня има този кухненски уред. Полезен е не само за миене на тигани и тенджери, но и за белене на млади картофи. Внимателно избърсвате измитите грудки с гъба от всяка страна. Изрязвате чеповете и изплаквате.

Със сито

Този метод е особено удобен за дребни млади картофи. Изисква се средно сито с фина мрежа. Поставяте го в мивката под течаща вода. Слагате вътре млади картофи и раздрусвате ситото, сякаш „пресявате“ картофите. Изплаквате ги.

С вряла и студена вода

В един съд наливате вряла, а в друга – студена вода (може дори с лед). Потапяте измитите картофи поотделно във врялата вода за половин минута и след това веднага в студената, също за половин минута. Кората може лесно да се отстрани с ръка след такива бани.

Как да белим варени картофи?

В студена вода

Първо надрязвате кората на всеки картоф по обиколката, без да докосвате пулпата. Сварявате картофите, както обикновено. С лъжица ги вадите един по един и ги слагате в съд със студена вода за 10 секунди. Кората, първо, се отлепя лесно с ръце, и второ, няма да се опарите. Картофите все още ще бъдат горещи отвътре, така че могат да бъдат сервирани веднага.

С нож и вилица

Сварявате картофите, изваждате ги от тенджерата. Набождате картофа с вилица, притискате го към дъска за рязане и го обелвате с нож.

По публикацията работи: Пламена Сутева

Публикувано от Редакция "Нова Варна"

Изпращайте ни вашите сигнали и снимки от Варна и региона по всяко време на чрез платформата signali.novavarna.net , на имейл press.novavarna@gmail.com или на нашата фейсбук страница https://www.facebook.com/media.novavarna
За реклама - https://novavarna.net/реклама/