Категории: България

Този уикенд погледнете към небето: Грандиозна гледка ще го озари

Реклама

Този уикенд ще имаме възможността да де насладим на истинско шоу в небето – най-красивия метеорен поток за годината, наречен Ориониди. Той ще достигне своя пик именно през предстоящите почивни дни. Ще можем да наблюдаваме около 23 „падащи звезди“ на час.

Метеоритният поток Ориониди ще достигне своя връх този уикенд, когато Земята пробие поле от прах и отломки, оставени във вътрешната част на Слънчевата система от Халеевата комета, съобщава Meteo Balkans.

Въпреки че Орионидите са активни от 26 септември до 22 ноември, най-доброто време за наблюдение ще бъде на 21 октомври, когато се очакват около 23 „падащи звезди“ на час. Точният пик е в 1 часа сутринта EDT (0500 GMT), като падащите звезди от този средно интензивен дъжд удрят земната атмосфера с бързи 66 километра в секунда или около 238 000 км./ч.

Орионидите, които НАСА описва като един от най-красивите метеорни потоци за годината, могат да се появят навсякъде в небето. Въпреки това изглежда, че те произлизат близо до Бетелгейзе, известната червена гигантска звезда в съзвездието Орион.

Падащи звезди се появяват, когато метеори се търкат в частици въздух, създавайки триене и топлина, които изпаряват метеорите, за да създадат ярки светлинни ивици по небето.

Тъй като луната е близо до фазата на първата си четвърт, най-тъмните небеса ще бъдат след полунощ, след като луната залезе. Това е идеално, защото Орионидите се виждат най-добре в часовете след полунощ, според НАСА. Повече падащи звезди ще се виждат в места с тъмно небе, които можете да идентифицирате с помощта на карта на светлинното замърсяване.

Орионидите са един от двата годишни метеорни потока, причинени от Халеевата комета, която последно е била наблюдавана във вътрешната слънчева система през 1986 г. Другият е метеорният поток Ета Аквариди, чийто пик е всяка година в началото на май.

Сега отвъд Нептун кометата на Халей обикаля около слънцето приблизително на всеки 76 години, което я прави единствената известна комета с невъоръжено око, която теоретично може да се види два пъти в един човешки живот. След това тя ще се върти около слънцето, преминавайки близо до Земята през 2061 г. През ноември и декември гигантската комета ще достигне афелия, най-отдалечената си точка от слънцето, преди да започне обратното си пътуване до вътрешната слънчева система, според EarthSky .

По публикацията работи: Пламена Сутева

Реклама
Leave a Comment

Последни новини

Варна се готви за голям празник в неделя. Вижте програмата

Варна ще отбележи 116 години от Независимостта на България с тържествено честване, което ще де…

преди 21 минути

Идва ли „циганско лято“. Скоро ще се радваме на 30 градуса

В неделя и в началото на следващата седмица ще преобладава слънчево време. В сутрешните часове…

преди 50 минути

В България е открит радиоактивен изотоп от ГДБОП и ДАНС

Пластини със съдържание на радиоактивен изотоп са иззети при специализирана полицейска операция, проведена от екипи…

преди 2 часа

Старт на дългия уикенд. Добри новини за времето

Както вече стана ясно, този месец има два дълги уикенда. Единия вече мина, а другия…

преди 2 часа

Рано в неделя спират тока в този район на Варна

На 22.09.2024 г. В периода 7:00 ч. до 16:00 ч. Поради профилактика на съоръженията за…

преди 2 часа

Извънредно пътуване на премиерът Главчев до САЩ

Министър-председателят Димитър Главчев заминава за Съединените американски щати, където ще участва в Срещата на върха…

преди 2 часа