in

Австрийският канцлер към премиера Денков: За нас е немислимо в момента да разширим Шенген

Кадър: Vbox7/Новините на NOVA

Министър-председателят на България акад. Николай Денков се срещна с австрийския канцлер Карл Нехамер. След тази среща Нехамер заяви, че за Австрия в момента е немислимо да разшири Шенген. Това нямало нищо общо с България и Румъния, а било въпрос на сигурност, по неговите думи.

Двамата имаха среща на четири очи, последвана от двустранни разговори с участие на българската делегация, в която са включени министърът на вътрешните работи Калин Стоянов и заместник-министърът на външните работи Елена Шекерлетова.

„Шенген трябва да бъде поправен. Докато не е поправен, не можем да разширим това пространство“, каза още Нехамер, цитиран от Нова телевизия.

„Много сме благодарни на България за всички усилия и жертви, които полага, за да запази външните граници на ЕС, а по този начин и на Австрия“, отбеляза още австрийският канцлер.
От своя страна Николай Денков заяви следното след срещата:

„Всеки има своите позиции, но трябва да говорим и да казваме аргументите си. Нямаме различия, че трябва да се заздравят външните граници, да се укрепят договорите с третите държави, от които идват мигрантите“, поясни той.

Припомняме, че по-рано веднага след пристигането си във Виена българският министър-председател обяви, че членството на България в Шенген се очаква да бъде обсъдено от Европейския съвет през декември.

По публикацията работи: Пламена Сутева

Публикувано от Редакция "Нова Варна"

Изпращайте ни вашите сигнали и снимки от Варна и региона по всяко време на чрез платформата signali.novavarna.net , на имейл press.novavarna@gmail.com или на нашата фейсбук страница https://www.facebook.com/media.novavarna
За реклама - https://novavarna.net/реклама/