in

Димитровден е: Гадае се за следващата година и се извършва обичаят “полазване”. Какво още трябва да знаем?

Кадър: Youtube

Днес (26 октомври) България да отбелязва голям празник. На този ден българската православна църква почита паметта на Свети великомъченик Димитър Солунски, който е един от любимите светци на българите и е представян като брат близнак на Свети Георги. Народът нарича празника още Димитровден. Днес имен ден празнуват всички, които носят следните имена: Димитър, Димитрина, Димитра, Димо, Димка, Митко и техните производни.

Най-често свети Димитър се изобразява като конник, убиващ Лий – символ на неверника-антихрист.

Народът ни описва Свети Димитър като смел воин, закрилник на бедните и слабите. Друго българско народно предание представя Свети Димитър като брат близнак на Свети Георги.

В народния календар честването на Димитровден се свързва с началото на зимата. В народните представи дойде ли св. Димитър на коня си от брадата му започва да пада сняг.

Димитровден е изпълнен с много гадания за предстоящата зима и година. Смята се, че ако месечината е пълна – пълен ще бъде и кошерът с мед и ще се роят пчелите. Вечерта срещу празника на Свети Димитър, овчарите хвърляли в кошарата една тояга. Ако на сутринта овцете са лежали на нея, се смятало, че зимата ще е дълга, тежка и студена.

На този ден се извършва и обичаят “полазване”. Народът вярва, че ако първият гост (“полазник”), стъпил в дома, е добър и заможен, то такава ще бъде и годината.

По стар обичай на имен ден се ходи неканен и се носят бели цветя за именика, за да е блага зимата. Цветята се увиват с ален конец, за да са здрави имениците цяла година.

Какво трябва да сложим на трапезата за празника Димитровден:

Традиционната трапеза е много богата. На нея задължително трябва да има курбан или гювеч от овнешко, яхния с пиле – с петел, ако именикът е мъж, и с кокошка – ако е жена.

Освен това се сервират и зеленчуци. Също на масата се слага варена царевица, пестил, пита с ябълки, банички с ябълки или просто печени ябълки, рачел, тиква.

Времето от Димитровден до Никулден народът нарича „Сиромашко лято”.

Публикувано от Пламена Сутева

Завърших Икономически университет - Варна със специалност “Реклама и медийни комуникации” и специалност “Маркетинг”. Медийните комуникации и писането са моята страст. С работата си желая да съм полезна на обществото.