Категории: Варна

Венцислава Великова в предаването „По Пладне“: Варненските творци искат пространство за изява. Къде може да бъде то (ВИДЕО)

Реклама

В първото предаване от третия сезон на предаването „По пладне“ в студиото на медия „Нова Варна“ гостува творецът Венцислава Великова.

Венцислава Великова е творец по душа, а по образование е икономист и химик. С изкуство тя се занимава от 13 години. Тя казва, че често се случва образованието да е различно от призванието. Отключва се нещо в нея и започва да прави картини от плетени нишки. Преди години започва да твори и прави няколко изложби на свои произведения. Зад гърба си има много културни събития. С много добри спомени се връща към Първата си самостоятелна изложба „Първа сме българи“ по случай 3-ти Март – Белослав преди няколко години. Наградена е със званието „Деец на културата“ за 2018 година.

Към настоящия момент Венцислава Великова е автор на поредица от книги, които срещат голям интерес у читатерите. В предаването „По пладне“, сезон 3 писателката сподели за своите вълнения при срещата с млади български читатели по време на участието си в алеята на книгата в София. Великова изрази задоволство от факта, че има млади хора, които провявяват голям интерес към нейното творчество. Тя подчерта, че въпреки че е морски човек нейното вдъхновение е планината или по-точно Балканът, както тя се изразява.

Венцислава Великова обясни как е започнало писането на книги и кое я е вдъхновило. Това са първите й картини, които тя прави по поръчка на клиенти. По нейни думи стилът й на работа е единствен и към момента работи по патентоването на тази техника.Картините са изработени от изплетени на една кука памучни нишки, подредени върху платно и моделирани в орнаменти, според усета на твореца. Всяка нишка е изплетена ръчно, на една кука. Платното е поставено между дървена основа и стъкло. Стилът на работа е разпознаваем и носи характера на тъкано платно.

Венцислава Великова споделя, как работи на практика: Първоначалната идея се нахвърля с графитен молив върху ленено платно, след което се изплита нишката и се моделират елементите с различните цветови. Те също се залепят и накрая се попълва фонът на картината – нещо, което при рисуването с бои се прави предварително. Не може да се наслагват цветови нишки една върху друга. Този похват, така разпространен при рисуването с четка, тук е неприемлив, тъй като това би нарушило дебелината на платното и би загрубило картината. Всички мотиви – фон, допълнителни украси, попълнение и инкрустации на елементите се нанасят едновременно. Така залепена и оформена нишка не може да бъде преправена, премоделирана или „изтрита“, тъй като това би довело или до скъсване на платното, или до влошаване на общият изглед на картината. Поради тази причина често първоначалната идея, нанесена предварително на платното, се променя или поне видоизменя и крайният вид на картината се различава от първообраза, нанесен на платното.

Въпреки трудността си на изработка, картините носят уюта на дома. От тях лъха една трудно обяснима топлина, която издава ръчната направа на всички елементи.

Съчетава рисуване върху платно и писане на книги, т.е. съчетава двата вида изкуство. Творецът сподели какви трудности среща при промотирането на изкуството си. Тя апелира за пространство във Варна, където творците в града да представят изкуството си на достъпна цена, а не да се заплащат високи такси по заведения за представяне на книги и изложби. Венцислава Великова сподели и своето вдъхновение. Как влияят сезоните на настроенията и творчеството на един писател.

Писателката разказа за бъдещи свои проекти. „Вдигна завесата„ и сподели, че готви нова стихосбирка, която ще бъде с много интересен дизайн. Велкова отправи послание към варненци да продължават да бъдат все така душевно богати.

Проект „По пладне“ се реализира с финансовата подкрепа на община Варна

чрез процедура за медийни проекти – конкурс 2023 г.

 

Реклама
Leave a Comment

Последни новини

Аварии във Варна и областта: Ето кой остава без вода

От Водоснабдяване и канализация - Варна съобщават за медия "Нова Варна", че следните райони във…

преди 11 минути

Във Варна хванаха няколко мъже с наркотици

От пресцентъра на ОДМВР-Варна съобщават за медия "Нова Варна" за поредните установени случаи на лица,…

преди 15 минути

18-годишен подкара колата си пиян във Варна, но не му се размина

От варненската полиция съобщават за медия "Нова Варна", че дрегерът е отчел наличие на алкохол…

преди 19 минути

DJ Мартен обясни защо не пусна на Джокович „Луда по тебе“: „Бях на най-тъпото място. Не знаехме как да реагираме“

DJ Мартен се оказа един от най-коментираните хора в България през тази седмица. Хиляди хора…

преди 37 минути

Хитреци тихомълком отмъкнаха стока за 9 000 лева от магазин в Шумен: Вихрили се няколко поредни дни

От пресцентъра на ОДМВР-Шумен съобщават за медия "Нова Варна", че автори на наглите кражби са…

преди един час

Измамиха жена в Балчик: Дала 15 630 лева на ало измамници

Възрастна жена от Балчик е станала жертва на телефонна измама, като е предала на непознат…

преди един час