in

Инфраструктурното развитие на Варна: Съветите на инж. Николай Колев (ВИДЕО)

снимка: кадър "Нова Варна"

В третия сезон на предаването „По пладне“ в студиото на медия „Нова Варна“ гостува господин Николай Колев, който е строителен инженер и е участвал в много инфраструктурни проекти във Варна. Той е човек, който добре познава съвременните процеси в инфраструктурата.

С господин Николай Колев бяха обсъдени много интересни въпроси, които вълнуват варненци и гостите на града. Един от основните проблеми в града е, че цялостното му планиране е основано на едно състояние, което е било преди 40 години, когато градът е бил по-малък. Не е имало толкова масово застрояване, не е имало толкова много автомобили, които трябва да се побират по улиците, по думите на инж. Колев.

Днес почти всеки дом има автомобил, а някъде и по няколко, което от своя страна натоварва градската среда във Варна. От друга страна няма възможност за разширяване на пътните платна. Дори да има желание, това не винаги може да се случи, отново заради застрояването.

Колев е категоричен, че големи възможности за развитие на пространствата няма. Има природни определености, които не позволяват на Варна да се развие. Има шанс на север към „Владиславово“, но на практика големите територии са усвоени и градът се разраства вътре в себе си.

Всички терени и площи, определени за други дейности се заемат и транспортната структура не може да се побере в тях. Проблемът на Варна е, че уличната мрежа е останала в такова състояние, което е вече остаряло. Преди години е било планирано за по-малко хора и автомобили. Застрояването пречи транспортните елементи да се разрастват, смята Колев.

Господин Колев разказа за няколко големи проекта във Варна – изоставени транспортни проекти. Причината да се изоставят са липсата на средства и промените, които са настъпили в България. Той посочи следния пример: на входа на Варна от София след магистралата е имало идея и проект за развитие на кръстовище на две нива, което ще олекоти трафика, но това не е реализирано и не се коментира.

Господин Колев разказа и за ремонта на варненския булевард „Христо Смирненски“. Това е едно от най-тесните места във Варна.

„Аз съм бил водещ проектант на второто платно. За съжаление това се оказа невъзможно и този проект напълно отпадна. А по отношение на работата, която в момента върви, тя е свързана и с подземната инфраструктура, изграждането на канализация, водопровод. Това са задължителни мероприятия, които трябва да се завършат, за да се ремонтира. Но като реконструкция, за булеварда в момента няма никаква възможност. Проблемът е застрояването около булеварда, всички съществуващи и новоизграждащи се сгради. Те не позволяват изграждане на второ северно платно. Проектът включваше изграждане на второ платно. Булевардът трябваше да стане с две платна с по три ленти, но за съжаление този проект отпадна изобщо като решение“, посочи Колев.

В предаването беше засегнат и въпросът за старата част на Варна – „Гръцката махала“. Според Колев, за да изглежда по-приветлив този квартал, може да се направи основен ремонт на улиците и тротоарите. Сега се вижда, че около „Шишковата градинка“ и улица „Климент“ се прави ремонт. Според Колев, проблем там са междублоковите пространства. Другият проблем, който не е само за тази част на варна, е липсата на места за паркиране. Потокът от автомобили е голям и няма къде да се паркира.

Инж. Колев даде съвети по отношение какво може да се промени във Варна чисто инфраструктурно. По негови думи на първо време трябва да се подобри състоянието на съществуващата улична мрежа, което е по силите на управата, според Николай Колев. В същото време, той смята, че завършването на някои недовършени проекти, може да облекчи трафика – например реконструкцията на булевард „Цар Освободител“.

Проект „По пладне“ се реализира с финансовата подкрепа на община Варна чрез процедура за медийни проекти – конкурс 2023 г.

Публикувано от Редакция "Нова Варна"

Изпращайте ни вашите сигнали и снимки от Варна и региона по всяко време на чрез платформата signali.novavarna.net , на имейл press.novavarna@gmail.com или на нашата фейсбук страница https://www.facebook.com/media.novavarna
За реклама - https://novavarna.net/реклама/