in

Уникален концерт в Градската художествена галерия на Варна – входът е свободен

Снимка: Пресцентър на ГХГ "Борис Георгиев" - Варна

На 11 ноември (събота) от 18:30 ч. в Градска Художествена Галерия „Борис Георгиев“ във Варна ще можете да се насладите на камерния концерт „Послания към човечеството“. Солисти ще бъдат Стефан Бояджиев (пиано) и Божидар Бенев (цигулка). Входът е свободен за всички ценители на класическата музика.

След успеха на концерта „Изящество на камерната музика“, който се проведе през 2022 г., Стефан Бояджиев и Божидар Бенев подготвиха нова програма за цигулка и пиано, която включва произведения на Бах, Рахманинов, Верачини и Любомир Пипков. Целта на концертите е да се популяризира камерната музика. Между произведенията ще можете да чуете различни истории свързани с тях и любопитни факти, които са малко известни.

Стефан Бояджиев през 1998 г. завършва НУИ „Добри Христов” в родния си, специалност пиано. През 1998 г. е приет в НМА „Панчо Владигеров” – София в Теоретико-композиторски и диригентски факултет, където през 2000 г. завършва хорово и оркестрово дирижиране. Освен концертите с Академичния симфоничен оркестър в НМА „Панчо Владигеров” е дирижирал още: Пазарджишки симфоничен оркестър (2002), Софийски духов оркестър (2002), Симфониета – Видин (2010, 2011, 2012), Старозагорска опера (2011). През 2008 г. специализира оперно-симфонично дирижиране в НБУ – София при Деян Павлов. През 2013 г. завършва магистратура оркестрово дирижиране в АМТИИ – Пловдив при маестро Георги Димитров. Във Варненската работи най-напред с хора, а след това и с оркестъра и солистите, като реализира редица премиерни заглавия. Изявява се и като блестящ пианист с изпълнението на Втория концерт за пиано и оркестър от Рахманинов с Варненската филхармония. Като пианист през последните 2 години участва активно в камерни проекти, част от тях са „Испанска феерия“, „Приказка да ти изпея“, „С България в сърцето“ и др.

Божидар-Матео Бенев завършва НУИ „Д. Христов“ в гр. Варна в класа по цигулка на Румяна Колева. Продължава професионалното си обучение в Академия за музикално, танцово и изобразително изкуство „Проф. Асен Диамандиев“ – Пловдив при проф. Недялчо Тодоров и проф. Александър Спиров. Паралелно с това след успешно издържан конкурс през 2004 г. влиза в състава на Симфоничния оркестър на Варненска Филхармония, където през 2014 г. след прослушване и концерт е повишен и става помощник концертмайстор, както и концертмайстор по съвместителство. От 2013 г. е член и на Български камерен оркестър – гр. Добрич. Не спира да концертира солов, както със споменатите състави, така и камерно-камерни сонатни концерти и солови рецитали в квартет с изтъкнати музиканти от водещи европейски оркестри. Сред, които Концертгебау-Амстердам и Радиооркестър Париж на Международен Музикален Фестивал „Варненско лято“.

В програмата:
– Й. С. Бах – Шакона из 2-ра партита за соло цигулка
– Ф. Верачини – Концертна соната за цигулка и пиано
– С. Рахманинов – Серенада за цигулка и пиано
– С. Рахманинов – Соната за пиано №2
– Л. Пипков – Пасторал за цигулка и пиано

Продължителност до 1 ч. и 30 мин.

Концертът се реализира с финансовата подкрепа на фонд „Култура“ към Община Варна.

Публикувано от Венета Николова

Магистър по „Публична комуникация“ от ФЖМК към СУ „Св. Климент Охридски“. Варненка, майка на едно дете, работила в сферата на връзките с обществеността (PR).